Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Lauba / Veljko Popović / Dove sei, amor miomjesto održavanja: Lauba, Baruna Filipovića 23a, Zagreb
datum početka/završetka: 23.03.2013. / 23.03.2013.
vrijeme održavanja: u 20 sati
organizator: Lauba
voditelj: Ana Cvitaš

U subotu, 23. ožujka, u 20 h Viktor Popović ugostit će u sklopu svoje samostalne izložbe nagrađivanog animatora Veljka Popovića. Razgovor s Veljkom Popovićem voditi će Ana Cvitaš, filmska producentica i urednica portala http://dotthatspot.com/.

Gostovanjem u Laubi, Popović će predstaviti proces rada na animiranom filmu vodeći gledatelje kroz nastanak njegova filma „Dove sei, amor mio“ u produkciji zagrebačkog Bonobo studija, nakon čega će isti film publika moći pogledati u cijelosti.

„Dove sei, amor mio“je mali kolaž svakodnevne rutine jedne starice koji pomalo otkriva čudne detalje u njezinom životu. Snaga poricanja i strah od promjene drže staricu u začaranom krugu najgorih noćnih mora, koji se prekida kada se otkrije njezina tajna. Ne zaboravimo još „Moj put“, film o odrastanju i sazrijevanju, o tjeskobi i ambicijama, ispričan kroz priču o cipelama. Kao ni „Ona koja mjeri“ njegove prve animacije koja ne plijeni pažnju samo vizualnom izvedbom, već i porukom koju prenosi.

Govoreći o hrvatskoj animaciji mnogi se prisjete Zagrebačke škole animiranog filma no rijetko se fokusira na nova imena i radove koji oblikuju scenu i predstavljaju aktualnu struju hrvatskog animiranog filma; konzistentnu i veoma prisutnu na međunarodnoj sceni.  Veljko Popović pripadnik je vala animatora koji svjesno i precizno izgrađuju vlastiti identitet istražujući  pritom tehničke inovacije.

Dok teoretičari ističu kako je u svijetu animacije, za razliku od igranog, narativnog filma, sve dozvoljeno i moguće pa se on često svodi na nešto dječje, zabavno, zaboravlja se na širinu koju takva neograničenost propitivanja svijeta dozvoljava.  Upravo animacija omogućuje Veljku Popoviću da postane više od likovnog interprete; mobilnost, životnost njegovih likova i atmosferičnost situacije predstavlja ga kao komentatora suvremenih ljudskih težnji i realizacija. Njegov stil prepoznat je na mnogim svjetskim festivalima animiranog filma među kojima se posebno vrednuje uspjeh na najznačajnijem;  u Annecyju.

Veljko Popović rođen je 1979. godine u Splitu. Diplomirao je 2003. kao stipendist grada Splita na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića-Atača. Od 1998. profesionalno se bavi računalnom grafikom; od 2003. radi kao glavni grafičar u studiju za razvoj kompjuterskih igara Lemonade productions. 2005. godine dobiva nazivno zvanje asistenta na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kolegiju Elektronska animacija. Suosnivač je studija za 2D i 3D grafiku i animaciju Lemonade3D. Njegov debitantski film prikazan je na najvećim svjetskim animacijskim festivalima gdje je dobio čitav niz nagrada – između ostalih Nagradu FIPRESCI u Annecyju, Posebnu nagradu žirija na Animafestu, Grand Prix na Balkanimi i značajne pohvale filmskih kritičara.

Film možete pogledati ovdje:

Dove sei, amor mio from Bonobostudio on Vimeo.