Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Pisanica: tradicija koja traje

Dubrovački muzeji

mjesto održavanja: Žitnica Rupe, Dubrovnik
datum početka/završetka: 22.03.2013. / 01.05.2013.
otvorenje: u 12 sati
radno vrijeme: srijeda - ponedjeljak: 9 - 16 sati; utorkom zatvoreno
organizator: Dubrovački muzeji

Pisanica: tradicija koja traje naziv je izložbe autora Josipa Barleka koja će u organizaciji Dubrovačkih muzeja i Etnografskog muzeja Zagreb biti otvorena u petak u 12 sati u žitnici „Rupe“. Autorica likovnog postava je kustosica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek, uz koju je na izložbi surađivala i kolegica kustosica Etnografskog muzeja Zagreb Danijela Križanec Beganović.

Na izložbi će biti prezentiran odabir izložaka s prošlogodišnjeg Festivala uskrsnih pisanica, održanog u preduskrsno vrijeme u Etnografskom muzeju u Zagrebu, među kojima i najstarija hrvatska pisanica datirana u 15. Stoljeće, pronađena u arheološkim istraživanjima 2003. godine u Gudovcu pokraj Bjelovara.

Dubrovački je kraj od davnina poznat po prastaroj tradiciji bojanja pisanica, ovdje zvanoj pengano jaje. Najstariji spomen bojenja pisanice nalazimo u 16. stoljeću kod dubrovačkog pjesnika Mavra Vetranovića u pjesmi Remeta – naglašava autor izložbe Josip Barlek te dodaje kako bi „bilo dobro da i nadalje nastavimo s takvim prikazima u kojima bi osim sačuvane i žive tradicije pisanica nastojali predstaviti i one najstarije primjerke koji su skupljeni i mnogo prije, kako u Dubrovniku i okolici, tako i u ostalim krajevima Hrvatske“.

Ukrašavanje jaja u našim je krajevima baštinjeno iz staroslavenske pradomovine, čemu svjedoče i današnji ornamenti koji se podudaraju kod svih slavenskih naroda, naročito kod Ukrajinaca, Slovaka, Poljaka i Hrvata. Kod starih se Hrvata šareno jaje nalazilo i kao popudbina u grobnom prilogu.

Od svih tehnika ukrašavanja pisanica, ona pomoću voska je najstarija i najrasprostranjenija. Najljepše višebojne pisanice su iz Slavonije i Podravine, jednobojne iz  Baranje, a dvobojne iz Srijema. Struganje nožićem je prisutno u Središnjoj Hrvatskoj i dijelu Podravine, a pisanje kiselinom u dijelu Podravine, bjelovarskom kraju i dijelu Slavonije. Posebna je tehnika oplitanje jaja, svilom i raznobojnom vunom i Slavoniji te pamučnim koncem u Posavini u okolici Siska – istaknuo je Barlek, zaključivši kako smo „sretni da organizacijom takvih izložbi možemo promicati europski duh, a Zagrebu i Dubrovniku potvrđivati status europskih kulturnih centara“.

Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja i može se razgledati svakog dana, osim utorka, od 9 do 16 sati.