Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Muzej dobrog zvuka / Drugi koncert u slijedu / Ansambl Antiphonus i Silvio Richter i Vlatka Peljhan, violine : Pavao Mašić i Pavle Zajcev, continuo

Muzej za umjetnost i obrt

datum početka/završetka: 22.10.2013. / 22.10.2013.
vrijeme održavanja: 20.00 sati
organizator: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Program:

CLAUDIO MONTEVERDI:
PET MADRIGALA NA POEZIJU FRANCESCA PETRARCE
ARCHANGEO CORELLI: TRIOSONATA OP.3 II
DARIO CASTELLO: TRIOSONATA IV
MARCO UCCELLINI: ARIA SOPRA LA BERGAMASCA
TOMISLAV FAČINI: O CONFESSOR INVICTISSIME

 O glazbenicima:

Članovi Antiphonusa iskristalizirali su se tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u rasnim sastavima. Od osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je tri programa za HRT. Ansambl redovito nastupa pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a od 2010. održava koncerte uz potporu Grada Zagreba. Antiphonus je predstavio Hrvatsku na festivalu hrvatske kulture u Francuskoj „Croatie, le voici“ ostvario iznimno zapažen nastup na zagrebačkom Biennalu, te na Trgu bana Jelačića povodom ulaska RH u EU. Nakon snimanja CD-a hrvatskog baroka sa sjajnim glazbenicima od kojih su mnogi gosti ovog ciklusa, slijede nastupi na VBV, ciklusu vokalnih koncerata u organizaciji KDZ-a, Festivalu suvremene zborske glazbe u Zagrebu i niz adventskih i božićnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. No, s posebnim veseljem Antiphonus predstavlja svoj ciklus koncerata u MUO.

Antiphonus su:
Ana Lice, Marta Lončar i Monika Cerovčec ( soprani )
Martina Borse, Vesna Matana i Vesna Batistić ( alti )
Ivan Bingula, Siniša Galović i Kristijan Kostić ( tenori )
Tomislav Fačini, Leon Košavić i Marko Bertić ( basi )

Silvio Richter studirao je u Zagrebu, magistrirao baroknu violinu u Londonu, a trenutačno se usavršava u Nizozemskoj. Stipendist je Grada Zagreba. RAM Entrance Scholarship i Ministarstvo znanosti. Kao solist ili u ansamblu (HRBA, New London Consort, Saraband Company, New Dutch Academy ) nastupao je po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Vlatka Peljhan diplomirala je violinu u Zagrebu, te magistrirala violinu i violu u Rotterdamu. Osvojila je natjecanje A. Marcosig u Italiji. Kao solistica i komorna glazbenica nastupala je u cijeloj Europi, Izraelu i Japanu. Orkestralna iskustva stjecala je u Nizozemskoj, Japanu i Kanadi, a danas je koncertna majstorica Zagrebačke opere na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Orguljaš i čembalist Pavao Mašić studirao je u Zagrebu, Lausanni i Freiburgu. Glavni je orguljaš crkve sv. Marka i docent na Akademiji u Zagrebu. Dobitnik je 15 važnih nagrada među kojima se izdvaja Grand Prix Bach de Lausanne. Njegov CD Bach, Handei, Scarlatti-1685. nagrađen je s dva Porina. S Antom Knešaurekom prvi je put u nas cjelovito izveo kompletan Bachov orguljski opus, te za taj jedinsveni pothvat primio Nagradu Milka Trnina i Nagradu Grada Zagreba.

Pavle Zajcev studirao je violončelo u Zagrebu i Baselu. Solistički i kao komorni glazbenik nastupao je širom Europe, a u nas na najprestižnijim festivalima i koncertnim dvoranama. Dobitnik je nagrade Zagrebačke filgarmonije. American Express te stipendije grada Zagreba, a bio je i finalist natjecanja A. Janigro. Kao orkestralni glazbenik svirao je u The World Youth Orchestra i Orkestru HRT-a ( solo čelist ).  Za CD s koncertom P. Dešpalja nagrađen je Porinom. Predaje na Akademiji u Zagrebu. Uz violončelo, bavi se i dirigiranjem i umjetnički je ravnatelj Gudačkog orkestra HGM-i.

Tomislav Fačini školovao se u Zagrebu, Milanu i Karlsruheu. Nastupao je na gotovo svim hrvatskim pozornicama i gostovao u Italiji, BiH, Austriji i Sloveniji. Osvojio je Drugu posebnu nagradu na natjecanju Pedrotti u Trentu. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz simfonijske koncerte, ostvario je šest opernih premijera. Promotor je suvremene i ljubitelj stare glazbe. Ravanao je Glazbenim večerima u sv. Donatu i bio šef dirigent orkestra HV-A. Snimio je mnoge sate glazbe s radijskim orkestrima u Ljubljani i Zagrebu, te nekoliko nosača zvuka kao dirigent i komorni glazbenik. Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem.