Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2013>
pusčpsn
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Povezivanje profesionalnih baštinskih organizacija u Globalni baštinski forum

Muzeji Hrvatskog zagorja

datum početka/završetka: 20.10.2013.
Organizator: Muzeji Hrvatskog zagorja

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan sudjelovala u radu Globalnog baštinskog foruma.

Za vrijeme održavanja međunarodne smotre nagrađenih muzejskih i baštinskih projekata Najbolji u baštini u Dubrovniku, od 19. do 21. rujna 2013. predstavnici vladinih i nevladinih  organizacija u području muzejske djelatnosti i baštine održali su zajednički sastanak s ciljem usklađivanja aktivnosti kako bi jedinstvenim nastupom što bolje zastupali javne interese  kojima pripada i kultura. Naglašeno je kako kultura sastavni dio osnovnih ljudska prava jer ljudima omogućava stjecanje novih znanja i kompetencija, a uvid u kulturološka dostignuća nužno poboljšavaju njihov život. To potvrđuju i istraživanja koja pokazuju kako je upravo kultura važna razlikovna kategorija između zemalja koje brinu o dobrobiti svojih žitelja i onih koje te potrebe ne zadovoljavaju na način kako bi to trebalo.

Dolazak predsjednice Izvršnog odbora UNESCO-a, Alissandre Cummins najbolje svjedoči da su ta pitanja itekako važna na globalnoj razini. Na Globalnom baštinskom forumu, kojemu je domaćin bio dr. sc. Tomislav Šola, okupili su se predstavnici najvažniji svjetskih strukovnih mreža. Ispred organizacije Europa Nostra bili su prisutni generalna tajnica Sneška Quaedvlieg-Mihailović na čiju incijativu se Forum i okupio, zatim izvršni direktor Dennis de Kregorlay te potpredsjednik John Sell. Skupu je prisustvovala i Hanna Pennock, direktorica svjetske muzejske organizacije ICOM-a, kao i njezin kolega iz ICOMOS-a Bernd Paulowitz. U diskusiji je sudjelovala i Goranka Horjan, kao predsjednica Europskog muzejskog foruma koji djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe kojeg je zastupala potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vesna Marjanović. Moderator skupa bio je zatim Simon Molesworth iz Izvršnog odbora INTO, a od ostalih sudionika spominjemo Lilian Grootswager i Leenu Seim iz Future Religious Heritage.

Time se projekt Najbolji u baštini još jednom potvrdio kao mjesto na kome se raspravlja o najvažnijim temama u području baštine. Također je ostvareno i partnerstvo u sklopu EU projekta e-Cultvalue koji će jedan od sljedećih Dana dijaloga ponovno održati u Dubrovniku 2014. g. naglasila je partnerica u projektu Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja.  Svi sudionici iznimno su zadovoljni organizacijom susreta koji je povezao baštinske ustanove i predstavnike iz ICT sektora. Kulturna baština u Europi prolazi kroz velike promjene u sagledavanju njezine uloge u načinu života građana. Sve više u fokus interesa dolazi njezina uloga u razvoju novih radnih mjesta, inovativnih modela edukacije te promicanja  međugeneracijskog i interkulturalnog dijaloga. Upravo je zbog tih razloga u protekle dvije godine Europska komisija je uložila 100 miliona  eura godišnje u nove tehnologije s digitalnim sadržajem i kulturnu baštinu. Projekt e-CultValue projekt će podržavati i poticati korištenje novih tehnologija koje imaju potencijal revolucionirati  nove načine za pristup kulturnoj baštini i iskustva koja se nude iz kulturnih resursa u stvarnom i virtualnom okruženju ili mješavini oba, istaknula je Horjan u sklopu Dana dijaloga.