Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

MDM 2013 / Osvrt na 50-godišnje uspješno i kontinuirano djelovanje GMS u lokalnoj zajednici

Gradski muzej Senj

mjesto održavanja: Gradski muzej Senj, Milana Ogrizovića 5, Senj
datum početka/završetka: 18.05.2013. / 18.05.2013.
radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7 - 15 sati; izvan radnog vremena uz najavu
organizator: Gradski muzej Senj

Gradski muzej Senj će se u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja za 2013. na zadanu temu MDC MUZEJI (MEMORIJA+KREATIVNOST) = DRUŠTVENA PROMJENA uključiti foto - izložbom Osvrt na 50-godišnje uspješno i kontinuirano djelovanje GMS u lokalnoj zajednici. Ovom izložbom želimo obilježiti pedesetu godišnjicu djelovanja GMS koji je memorija baštine o kojoj skrbi u lokalnoj zajednici i svojim kreativnim djelovanjem doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti i oblikovanju budućnosti.

Gradski muzej Senj (GMS) osnovan je 7. svibnja 1962. godine i već 50 godina svjedoči i potvrđuje ulogu zbog koje je osnovan a koja proizlazi iz definicije muzejske djelatnosti, a to je skupljanje, čuvanje, istraživanje civilizacijskih, kulturnih i prirodnih dobara, njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke te trajno zaštićivanje muzejske građe, dokumentacije, lokaliteta i nalazišta, kao i njihovo neposredno i posredno predočavanje javnosti putem stalnih i povremenih izložaba i objavljivanje podataka i spoznaja o muzejskoj građi i muzejskoj dokumentaciji putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava. GMS je danas kompleksna ustanova u kojoj su uređene muzejske zbirke koje svjedoče o bogatoj kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini grada Senja.

Ovom foto-izložbom koja je memorija prijeđenog puta od osnutka GMS do danas želimo prikazati nastajanje muzejskih zbirki i ulogu Muzeja u promociji kulturno-povijesne baštine Senja i njegov doprinos u izgradnji i očuvanju identiteta zajednice u kojoj djeluje. Također želimo dati odgovor na pitanje je li Muzej tijekom svih ovih godina svoga djelovanja, zahvaljujući ljudima koji su ga vodili i u njemu djelovali, uspješno izvršio svoju kulturnu, znanstvenu, edukativnu i promidžbenu zadaću, te koliko je doprinio razvoju muzejsko-galerijske i arhivsko-konzervatorske djelatnosti u Senju. O tome nam najbolje govori muzejska foto-dokumentacija o postignutim rezultatima na očuvanju i zaštiti pokretne i nepokretne kulturno-povijesne baštine Senja te dosadašnja prezentacija njezine lokalne različitosti i izuzetnosti koja se preko muzejskih predmeta i izložaba u turističkoj ponudi priključuje međunarodnoj muzejskoj zajednici, doprinoseći izgradnji zajedničke vizije budućnosti muzeja čineći most za razumijevanje i povezivanje ljudi i kultura diljem svijeta.