Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

MDM 2013 / Vruća juha

Muzej grada Koprivnice

mjesto održavanja: Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9, Koprivnica
datum početka/završetka: 18.05.2013. / 12.06.2013.
organizator: Muzej grada Koprivnice

Muzej grada Koprivnice priprema za 18. svibnja ove godine veliku i složenu izložbu pod nazivom „Vruća juha“. Njome će se u Galeriji Koprivnica i u vanjskim prostorima obuhvatiti sva zbivanja, pojave i tendencije koje su se kontinuirano pojavljivale u koprivničkoj (omladinskoj) kulturi od 1971. godine do sredine osamdesetih godina. Kako je riječ o velikom broju programa u kome su sudjelovali mnogobrojni sudionici  organizator, Muzej grada i autor koncepta, Marijan Špoljar, pozvali su preko medija i aktivne protagoniste i suputnike na suradnju oko ovoga projekta, jednoga od najvećih koje je Muzej do sada imao. Osobito će biti zanimljive fotografije tih zbivanja, predmeti iz toga doba, modni detalji, sjećanja i sve ono što je u simboličkom smislu obilježavalo to vrijeme.

Složena studijska i problemska izložba kronološki će pratiti ta zbivanja (pojava časopisa Susreti 1971. godine, akcija i katalog Simetrale iz 1974. godine, teatar Crne šume, KC-rock, novine LOK, Mariška band, radijska emisija Vruća juha, Stara lokomotiva, Galerijsko-scenski prostor, itd.), a biti će postavljena na dinamični, multimedijski i interaktivan način, u duhu suvremene muzeološke prakse. Namjera je i da se pokaže kako su sve te tendencije reflektirale socijalne, političke i kulturne odnose vremena i istovremeno formirale identitet generacija mladih. To je bilo i razmišljanje da je postojeća kultura ideologizirana, da su institucije nesposobne da pokrenu promjene, da bi kultura trebala biti način života, a ne samo programski sadržaj, da su suvremeni mediji nosioci nove kulture, da lokalna informativna sredstva ne otkrivaju složenost društvenih odnosa, da je tradicionalni amaterizam zastario, itd. Bilo je to plediranje za tzv. trećom kulturom, proizašlom iz urbanog miljea i načina razmišljanja.

Usprkos povremenih burnih političkih i medijskih reakcija politička, kulturna i ideološka rigidnost i monolitnost pomalo se topila tako da su mnogi od tipova kulturnih akcija pokrenutih (i zabranjenih) sedamdesetih zaživjeli ne samo unutar alternativnog booma koprivničkog Novoga vala nego su postali i dominantnim radom nekih institucija (pa i samoga Muzeja, odnosno Galerije Koprivnica).

Mislimo da se s tim projektom najbolje uklapamo u motto ovogodišnjeg Dana muzeja, jer „pokrivamo“ sve elemente naslovne sintagme: aktivnu memoriju, kreativnost, društvenu promjenu, međugeneracijsku povezanost, animiranje lokalne zajednice, osuvremenjivanje prezentacije, interaktivnost, inovativnost, interdisciplinarnost, itd.

Izložba (ili u duhu onodobnih događaja: izložba-akcija) trajati će od 18.5. do 12.6.2013.

Subota, 18.svibnja 2013. godine, od 19 do 24 sati

 

Izložba, performansi, projekcije, druženje, party

Omladinska kultura u Kc u sedamdesetim i osamdesetim godinama (prošloga stoljeća)

Časopis Susreti, Simetrale grada Kc, novine LOK, Izlok, KC-rock, teatar Crne šume, Stara lokomotiva, grupa Mariška band, radio Vruća juha