Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2013. / Mikeš

Gradski muzej Virovitica

mjesto održavanja: Gradski muzej Virovitica, Trg bana J. Jelačića 23, Virovitica
datum početka/završetka: 18.05.2013. / 18.05.2013.
vrijeme održavanja: 10 - 18 sati
organizator: Gradski muzej Virovitica

ulaz u muzej slobodan!

10.00 sati – besplatno vodstvo po gostujućoj izložbi i stalnom postavu

10,30 sati – prezentacija fotografija s održanih radionica programa ˝Dva lica naših   pričalica˝

14,00 -16,00 sati – radionica programa ˝Zeleni salon˝

18,00 sati – otvorenje izložbe ˝Zeleni salon˝

Program je baziran na autorskim radionicama te izložbe naziva „Zeleni salon -  Međunarodni dan muzeja 2013.“, pod vodstvom Manuele Srdarev i Sanje Mrše Vukman. Održavanje programa je zamišljeno na površinama gradskog parka ispred Muzeja i u prostoru Muzeja. Radionice su prvenstveno namijenjene obiteljskoj skupini, djeci i roditeljima ali i ostalim posjetiteljima.

Udruga PORART gostuje u Gradskom muzeju Virovitica kao Zeleni salon, nomadska galerija, donoseći svoje radove. Zeleni salon je konceptualna  komunikativna galerija u kojoj umjetnost  i ekologija postaju neodjeljivi od života. Materijalizacija  snova o mjestu za rad, druženje i izlaganje. Zeleni salon također uključuje projekt „Prekrivač  za snove“  odnosno rad na monumentalnim tekstilnim “mapama” koje tragaju za izvornim identitetom zajednice  primjenom tradicionalnih materijala i tehnika na novi i  doživljajno uzbudljiv način. Polazište je u lokalnim karakteristikama kao inspiraciji te iščitavanju specifične memorije kraja sačuvane u pričama, legendama, običajima ili slično. Polazište je uvijek realno, a ostalo je izmaštano kroz umjetničku kreaciju.

Programe Udruge PORART karakterizira originalan multimedijalni i interdisciplinarni koncept provođenja (povezivanje kreirane priče primjerene radionici i mjestu u kojem ona nastaje, načina rada i interaktivne izložbe), korištenje prirodnih  materijala i bojila u vlastitoj pripremi, atraktivne tehnike i autorski osmišljena promidžba.

Ciljevi njihovih radionica (kako navode) su: učenje i ovladavanje raznovrsnim tehnikama likovnog izražavanja, učenje kako reciklirati i kako reciklirani materijal kvalitetno redefinirati u novi sadržaj, razvijanje visokog stupnja ekološke svijesti koja je životna, upoznavanje mogućnosti korištenja prirodnih materijala i biljnih boja, te razvijanje senzibiliteta za njihovu ljepotu i vrijednost, razvijanje osjećaja za estetsku artikulaciju prostora, afirmacija i revitalizacija javnih prostora primjerenim i atraktivnim sadržajem, razvijanje osjećaja za vrijednosti kulturne baštine i bogatstvo autohtonih sadržaja, kvalitetno strukturiranje slobodnog vremena djece i odraslih, obogaćivanje kulturne ponude autorskim programima, predstavljanje načina rada Udruge „PORART“ i njeno povezivanje s  budućim partnerima na razvijanju mreže programa „PREKRIVAČ ZA SNOVE“.

Kako je i sam prekrivač zbir materijalnih i simboličnih poveznica sa "sjećanjem" i poveznica sa tradicijom koja se živi na suvremen način i kroz reinterpretaciju to je prikladan sadržaj za ovogodišnju temu Međunarodnog dana Muzeja.

Predstavnice Udruge PORART instalirati će u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Virovitica već realiziran “PREKRIVAČ ZA SNOVE- MAPA SELA”, izveden u suradnji sa O.Š. Pirovac zajedno s radovima nastalim u Virovitici u svojevrstan umjetnički ambijent / izložbu.