Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

MDM 2013 / Predavanje: „O Lošinju u Lošinjskom muzeju“

Lošinjski muzej

mjesto održavanja: Lošinjski muzej, Palača Fritzy, Vladimira Gortana 35, Mali Lošinj
datum početka/završetka: 18.05.2013. / 18.05.2013.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Lošinjski muzej

U  sklopu  obilježavanja  Međunarodnog  dana  muzeja, u Lošinjskom muzeju će se 18. svibnja 2013. g. u 18.00 sati održati predavanje o povijesti nastanka triju muzejskih zbirki koje su nekada bile u privatnom vlasništvu, a danas su zastupljene u stalnom postavu: Zbirka starih majstora Piperata, Zbirka hrvatskih majstora Andra Vida Mihičića i Fotografska zbirka Dantea Lussina.

Zbirka starih majstora Piperata se sastoji od 27 slika, uglavnom ulja na platnu talijanskih umjetnika i 4 komada namještaja. Slike su nastale od kraja 16. do početka 20. stoljeća, no najveći dio potječe iz 17. i 18. stoljeća, a namještaj je iz vremena renesanse i baroka. Zbirku je sakupio Giuseppe Piperata koji se rodio u Malom Lošinju. Kasnije je otišao u Italiju gdje je radio kao liječnik, a bavio se i kolekcionarstvom te je bio dobar poznavatelj umjetnosti. Većinu umjetničkih djela je sakupio u Furlaniji i Venetu kojima je opremao obiteljsku vilu „Anna“ u Malom Lošinju. Promjenom političkih okolnosti i nastankom Jugoslavije obitelj je otišla u Italiju te je obiteljska vila srušena. Budući da je zbirku bilo zabranjeno iznositi preko granice, općina Mali Lošinj ju je otkupila od obitelji. U sljedećih nešto manje od 50 godina zbirka se nekoliko puta selila i pohranjivala u neadekvatnim prostorima, do 1998. g. kada je napokon smještena u palači Fritzy, danas sjedištu Lošinjskog muzeja. Zbirka Giuseppea Piperate u vlasništvu Lošinjskog muzeja nije cjelovita jer je otkupljen samo njen manji, ali najvredniji dio zbirke.

Fotografska zbirka Dantea Lussina obuhvaća fotografije cresko-lošinjskog otočja, originalne negative na staklu te fotografsku opremu s početka 20. stoljeća. Mali i Veli Lošinj su u to vrijeme bili pravi kozmopolitski gradići budući da su u nj dolazili bogati pojedinci iz cijele Austro-Ugarske Monarhije, uključujući carsku obitelj. Privučen naglim razvojem ovog otoka nakon proglašenja Velog i Malog Lošinja zimskim klimatskim lječilištima i oporavilištima, krajem 19. stoljeća Švicarac Lergetporer dolazi u Mali Lošinj u kojem otvara fotografsku radnju. Nju, a i strast za fotografiranjem, je naslijedio njegov zet, Dante Lussin, koji je također, poput Piperate, otišao zbog političkih prilika nakon Drugog svjetskog rata. Lošinjski muzej je otkupio zbirku od Lussinovog unuka 2010. godine.

Zbirku Mihičić je 1988. g. Općini Cres-Lošinj poklonio Andro Vid Mihičić, rođen u Belom na otoku Cresu. U ranoj mladosti se zaredio za franjevca, studirao je estetiku i povijest umjetnosti na pariškoj Sorbonni, zbog sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu je morao skinuti redovničku halju te se naposljetku oženio. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, osim toga i pjesnik (posljednja zbirka pjesama mu je tiskana 1991. g., u 95 godini života). Njegova zbirka obuhvaća djela suvremenih hrvatskih umjetnika, poput Vidovića, Motike, Paraća, Kršinića, Augustinčića i drugih, zatim osobne predmete, pisma te ostalu korespondenciju s obitelji i prijateljima. U zbirci nema vrhunskih remek-djela, ali svjedoči o samoj osobi osnivača, ujedno prijatelja i mentora mnogih umjetnika koji su mu darovali svoje umjetnine, danas prisutne u zbirci. Iako je Mihičić mlad otišao s otoka, on ga je u tolikoj mjeri formirao da mu se uvijek vraćao, u Malom Lošinju je 1992. g. umro, a u rodnom Belom je, po vlastitoj želji, pokopan. Njegov otočki duh, ali i kozmopolitski mentalitet, primjetan je i u ovoj zbirci.

I povijest same zgrade Lošinjskog muzeja je vezana uz razdoblje razvoja turizma i napretka otoka pa posjetitelji mogu na jednom mjestu upoznati muzej, ali i sam grad Mali Lošinj.