Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

MDM 2013 / Petrinjska likovna moderna

Galerija "Krsto Hegedušić"

mjesto održavanja: Galerija "Krsto Hegedušić", Šetalište J. J. Strossmayera 1, Petrinja
datum početka/završetka: 17.05.2013. / 27.06.2013.
radno vrijeme: ponedjeljak - subota: 18 - 20 sati; nedjeljom i praznikom zatvoreno
organizator: POU Hrvatski dom Petrinja / Galerija „Krsto Hegedušić“ Petrinja

Izložbom želimo prezentirati likovne umjetnike koji su u razdoblju od 1885. do 1950. godine djelovali u petrinjskoj sredini i stvarali  petrinjsku, kako slikarsku tako i kiparsku modernu umjetnost. U tom razdoblju, petrinjska se likovna umjetnost uspješno uključivala u magistralne tijekove nacionalne umjetnosti, kakve dvojbeno predstavljaju izložbe Hrvatskog društva umjetnosti, Grupe Medulić, Proljetnog salona, Pola vijeka hrvatske umjetnosti i  druge.

Zahvaljujući visoko razvijenom školstvu (niža, viša, realna i kraljevska gimnazija i preparandija) u Petrinji  su kao pedagoški djelatnici djelovali brojni akademski slikari i kipari koji su upravo u Petrinji realizirali antologijska djela  hrvatskog slikarstva i kiparstva: Zlatko Šulentić –„Pejsaž iz petrinjskih brda“, Đuro Tiljak – „Lipe“, Mila Vod – „Spomenik Stjepanu Radiću“ i „Betlehem za moju djecu“  i drugo. Svojim umjetničkim  djelovanjem obilježili su i Robert Frangeš Mihanović, Viktor Samuel Bernfest, Blanka Dužanec, Fedor Vaić, Petar Salopek, Vilim Muha, Ivan Tucić, Stanoje Jovanović, Đuro Longino, Anka Bestal i  drugi  umjetnici čija će se djela  prikazati na ovoj izložbi,  a znatno su pridonijeli razvoju moderne likovne umjetnosti, kako u samoj Petrinji, tako i na širem nacionalnom prostoru.

Samim tim koncepcija  izložbe premašuje  lokalne okvire i ima nacionalni značaj. Veći dio umjetnina nalazi se u privatnim zbirkama u Petrinji i autora ove izložbe dr. Borisa Vrge. U fundusu naše galerije nalaze se djela: Mile Vod, Viktora Samuela Bernfesta, Petra Salopeka i Ivana Tucića, što našoj galeriji, po teritorijalnosti daje važnu ulogu u izgradnji identiteta na  područja naše regije u kojem djeluje.

Ovo je i projekt koji će omogućiti i međugeneracijski dijalog umjetničkih dijela autora s početka prošlog stoljeća i osoba koje prate likovna zbivanja, privatnih kolekcionara i skupine učenika viših razreda osnovnih škola, srednjih škola i Visoke učiteljske škole u Petrinji, županiji i turista koji posjećuju galeriju.