Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

XI. Memorijal Ive Kerdića

Muzej likovnih umjetnosti

mjesto održavanja: Galerija likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek
datum početka/završetka: 16.05.2013. / 21.07.2013.
otvorenje: u 19 sati
radno vrijeme: utorak, srijeda, petak: 10 - 18 sati; četvrtak: 10 - 20 sati; subota i nedjelja: 10 - 13 sati; ponedjeljkom zatvoreno
organizator: Galerija likovnih umjetnosti

 

Program izložbe:
Suvremeno hrvatsko medaljerstvo i mala plastika
Damir Mataušić – izbor iz opusa
Studenti umjetničkih akademija u Osijeku, Splitu i Zagrebu


Memorijal Ive Kerdića nacionalna je smotra koja trijenalno predstavlja hrvatsko medaljerstvo i malu plastiku – dvije vrlo specifične, uske likovne discipline unutar umjetnosti kiparstva, kojima se u Hrvatskoj bavi razmjerno mali broj umjetnika. Na triennalu hrvatskog medaljerstva i male plastike stoga sudjeluju prvenstveno umjetnici u čijim opusima mala plastika i (ili) medaljerstvo predstavljaju integralan, pa i središnji dio stvaralačkog djelovanja, odnosno oni umjetnici koji se kontinuirano bave tim kiparskim žanrovima te su već afirmirani na nacionalnoj umjetničkoj sceni i šire, kao i mlađa generacija onih umjetnika koji su tijekom svojega studija specijalizirali malu plastiku i medaljerstvo te nakon završenog akademskog obrazovanja krenuli tim smjerom. Za Memorijal Ive Kerdića ključno je što i u jednih i u drugih, i u onih najzrelijih i već etabliranih medaljera i "maloplastičara", kao i u umjetnika mlađih i najmlađih generacija koji u odmjeravanju sa svojim uzorima tek nastoje potvrditi svoju vrijednost, ovi osebujni kiparski oblici predstavljaju važan segment njihovog individualnog, autorskog kiparskog iskaza. Svojom likovnom aktivnošću, stvaranjem i izlaganjem, ti umjetnici u konačnici i oblikuju hrvatsku likovnu scenu medaljerstva i male plastike. Drugim riječima – Memorijal Ive Kerdića je zamišljen kao pregled recentnog stvaralaštva, na nacionalnoj razini, na toj specifičnoj umjetničkoj sceni, odnosno kao umjetnička priredba koja bi trebala dati reprezentativan pregled suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike.

 

   Trajanje izložbe: 11. travnja do 5. svibnja 2013. godine

Izbor radova koji su uključeni u izložbu, u konačnici, rezultat je ocjene posebno formiranog Umjetničkog savjeta. Na XI. memorijalu Ive Kerdića članovi tog prosudbenog tijela bili su Tatijana Gareljić, viša kustosica u Modernoj galeriji u Zagrebu, Tajana Vrhovec Škalamera, asistentica na ALU u Zagrebu, sveučilišni specijalist kiparstva Luka Petrinjak, vanjski asistent na usmjerenju Mala plastika i medaljerstvo na ALU u Zagrebu, akadem. kipar Karlo Gross, akadem. kipar Matej Pašalić, nastavnik u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, mr. sc. Daniel Zec, kustos u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, te akadem. kipar Damir Mataušić, redoviti profesor na ALU u Zagrebu.

 

   

 

Sukladno izložbenom konceptu i dosadašnjoj praksi, Memorijal Ive Kerdića sastoji se od selekcije suvremenog medaljerstva i male plastike te zasebne tematske izložbe iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature.

 


 

 

Na ovom Memorijalu, to je izbor iz stvaralaštva Damira Mataušića, renomiranog umjetnika suvremene medalje i male plastike. Malo je umjetnika kipara što su, poput Damira Mataušića, opredijelivši se za jedno toliko usko – iako ne i periferno područje kiparstva – dosegnuli njegove najviše točke, a još je manje onih čije stvaralaštvo unutar toga specifičnoga područja umjetničkoga stvaranja predstavlja konstantu dugog niza godina uspješnoga rada. Danas jedan od najplodnijih i najznačajnijih majstora medalje i male plastike, renomirani akademski kipar i medaljer Damir Mataušić nasljednik je i nastavljač djela Roberta Frangeša Mihanovića i Rudolfa Valdeca, Ive Kerdića, Vanje Radauša te neposrednog mu prethodnika Želimira Janeša. Mataušićev doprinos medaljerstvu i maloj plastici danas i treba valorizirati u usporedbi s onima najvećima. Izborom iz njegova opsežnog i polimorfnog djela nastojalo se predstaviti neka od ključnih i najprepoznatljivijih mjesta nepresušnog stvaralačkog rada što je u kontinuitetu dužem od trideset godina (ili od 1978. do 2011., od kada datiraju najraniji i najrecentniji radovi prikazani na ovoj izložbi) iznjedrio toliko kvalitetnih kiparskih rješenja bogatog, impozantnog i danas vrlo respektabilnog opusa.

 

 

Posebnu cjelinu unutar izložbe također čine i radovi studenata. Studentska selekcija ove je godine proširena sudjelovanjem mladih autora s dviju umjetničkih akademija koje do sada nisu bile prisutne na triennalu. Uz studente usmjerenja Mala plastika i medaljerstvo s odsjeka kiparstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, koji se pod vodstvom prof. Damira Mataušića čvrsto usidrio na Memorijalu i već otprije afirmirao svoju poziciju važnog polazišta mladih generacija umjetnika, prvi su put predstavljeni radovi umjetničkih akademija u Osijeku i u Splitu. (D. Zec)

 

Kustos Izložbe:

mr.sc. Daniel Zec

031 251 294

daniel.zec@gluo.hr