Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Histri u Istri

Arheološki muzej Istre

mjesto održavanja: Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, De Villeov uspon 8, Pula
datum početka/završetka: 16.05.2013. / 15.09.2013.
otvorenje: u 18 sati
radno vrijeme: ponedjeljak - petak 8 - 20 sati; subota, nedjelja, blagdan 9 - 15 sati
organizator: Arheološki muzej Istre

Jedan od najvećih ovogodišnjih izložbenih projekata u Hrvatskoj te ujedno i najveći ovogodišnji projekt Arheološkog muzeja Istre u Puli, izložba 'Histri u Istri' svečano će se otvoriti u četvrtak u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je ovaj veliki izložbeni, nakladnički, promotivni, edukacijski i kulturološki znanstveno-popularni projekt, zamišljen kao trojezična izložba na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Osim brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala izložbu će pratiti i trojezična znanstvena publikacija, a u sklopu brojnih popratnih događanja održat će se predstava na temu Histra, rekonstruirati histarska glazba kao i nošnja, nakit i frizure te izrađivati kipovi.

'Još prije 130 godina odnosno 1883. u Bermu je iskopana prva nekropola starih Histra, a od tada pa sve do danas provedena su brojna istraživanja njihovih nekropola te su objavljene brojne studije o oblikovanju i razvoju njihove kulture', istaknula je autorica koncepcije izložbe Kristina Mihovilić.

Dodala je kako se upravo iz tog razloga činilo potrebnim upoznati današnje stanovnike Istre, kao i njihove goste, sa svijetom koji je na ovim prostorima, kako je rekla 'postojao prije nas, u razdoblju od 12. stoljeća prije Krista do rimske prevlasti'.

'Izložbom je predstavljeno ono što trenutačno znamo o Histrima a što se svakim novim iskopavanjem i suradnjom s različitim znanostima, posebno prirodoslovnim, stalno dopunjuje', poručio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetivši kako poluotok Istra nosi upravo naziv po Histrima.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo ovim vrhunskim kulturnim događajem koji će, kako je rekao 'obogatiti kulturnu ponudu Pule'.

'Ne bez razloga izreka kaže kako treba najprije dobro upoznati sebe da bi cijenio druge, i zato smatram kako ova izložba kojom se između ostalog želi educirati stanovništvo, ima posebnu vrijednost', naglasio je Miletić dodavši kako se najviše podataka o Histrima, o njihovoj kulturi i religiji može saznati isključivo iz predmeta otkrivenih u njihovim nekropolama.
 
Izložba 'Histri u Istri' otvara se u četvrtak u 18 sati i bit će otvorena do do 15. rujna.

(Hina)