Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Nacionalna i sveučilišna knjižnica / Osma SEEDI konferencija i Treći festival hrvatskih digitalizacijskih projekatamjesto održavanja: Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Seminarska dvorana, polukat, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
datum početka/završetka: 15.05.2013. / 16.05.2013.
organizator: Nacionalna i sveučilišna knjižnica

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. i 16. svibnja 2013. održat će se Osma SEEDI konferencija, čiji je cilj predstavljanje i razmjena iskustava u korištenju novih informacijskih tehnologija, normi i sustava iz područja digitalizacije kulturne i znanstvene baštine. Riječ je o međunarodnoj konferenciji, koju podržava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Za konferenciju se prijavilo osamdesetak sudionika. Uz kolege iz hrvatskih baštinskih ustanova tu su i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Makedonije, Slovenije, Srbije i drugih zemalja iz regije. Službeni jezik bit će engleski, a program Konferencije dostupan je online.

Uz Konferenciju se, kao i prije dvije godine, organizira i Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata. Riječ je o njegovu trećem izdanju.

Treći festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 17. svibnja 2013.,  također u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Na Trećem festivalu predstavit će se desetak projekata digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u hrvatskim arhivima, knjižnicama i muzejima, a razmijenit će se i iskustva i znanja iz područja digitalizacije, primjene normi, korištenja informacijskih tehnologija, provođenja nacionalnog programa digitalizacije te osiguranja bolje dostupnosti podataka o digitaliziranoj građi. Poseban će naglasak biti stavljen na projekte digitalizacije zavičajne građe. Program Festivala dostupan je online.

Sponzor oba događanja je tvrtka Inkunabula d.o.o.

Pozivamo Vas da medijski popratite ova značajna događanja, kojima je cilj očuvanje bogate kulturne baštineu Hrvatskoj i regiji.

SEEDI je međunarodna inicijativa za razvoj digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u zemljama jugoistočne Europe, a cilj joj je okupljanje arhivskih, knjižničnih i muzejskih djelatnika koji su odgovorni za čuvanje i osiguravanje trajnog pristupa kulturnoj i znanstvenoj baštini, istraživača informacijske tehnologije koji razvijaju projekte digitalizacije kulturne i znanstvene baštine, znanstvenika iz polja umjetnosti, društveno-humanističkih znanosti, povijesti i računalnih znanosti, studenata, kao i svih zainteresiranih za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine. Sedma SEEDI konferencija (2012) održala se u Ljubljani, a 2013. godine domaćin će joj ponovno biti Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja predstavnike baštinskih ustanova te zainteresirane za digitalizaciju kulturne i znanstvene baštine, nastojeći je promovirati te olakšati pristup digitaliziranoj građi u online okruženju. Riječ je o manifestaciji koju je 2011. godine pokrenula Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a nakon dvije uspješne godine, pred nama je treće izdanje ovog Festivala.