Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2013>
pusčpsn
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Odjel i infocentar: obnovljivi izvori i energetska učinkovistost

Tehnički muzej "Nikola Tesla"

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 13.05.2013. / 30.12.2013.
vrijeme održavanja: radno vrijeme Muzeja
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Davor Fulanović

Novi odjel i info centar Tehničkog muzeja upoznaje nas s tehnologijama obnovljivih izvora energije energetski učinkovitih domova (zgrada, uređaja, rasvjete), prometala i drugog. 


U Tehničkom muzeju u Zagrebu, na površini 400 m² u izložbenoj hali stalnoga postava otvoren je odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost.

Razumijevanjem i racionalnijom uporabom energetskih izvora (neobnovljivih i obnovljivih) te spoznajom njihova utjecaja na okoliš pridonosimo osobnom probitku, ali i boljitku društva u cjelini. Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost upoznaje nas s tehnologijama obnovljivih izvora energije energetski učinkovitih domova (zgrada, uređaja, rasvjete), prometala i drugog. Prostor Odjelapodijeljen je na dva dijela. U izložbenom su dijelu 83 izloška, a zasebnu cjelinu čine knjižnični dio EdukaEnergiana i prostor za radionice i prezentacije. EdukaEnergianakorisnički je edukacijsko-informacijski prostor knjižnice Tehničkoga muzeja. U vitrinama je izložba knjižnične građe o povijesti uporabe energije i zbirka stručne i popularne literature o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Prostor za radionice i prezentacije opremljen stolovima, stolcima (tabureima) i računalima namijenjen je različitim aktivnostima. Izložbeni dio odjela sadrži devet cjelina. Pet je cjelina o obnovljivim izvorima energije: biomasa i biogoriva, vjetroelektrane, sunčani toplovodni sustavi i sunčane elektrane, dizalice topline povezane s tlom i hidroelektrane. Druga četiri segmenta odnose se na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridna električna vozila.

Na prošlost uporabe obnovljivih izvora energije podsjećaju izlošci iz fundusa Tehničkog muzeja: vodeničko kolo i vodeni motor Fritz Kohler iz 19. stoljeća te funkcionalni model vjetrenjače mlina s pomičnim krovom Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja iz 16. stoljeća.

Kod energetske učinkovitosti prošlost sa sadašnjošću povezuju izložene žarulje sa žarnom ugljenom i metalnom niti (žarulja s volframovom niti izum je prof. dr. Franje Hanamana) te stari kućanski uređaji: perilica i štednjak.

Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj. Tako u prostoru obnovljivih izvora energije možemo vidjeti plosnati Stirling–Kolinov motor na vruću vodu, maketu pirolitičkoga kotla na drva i kotla na pelete, makete vjetroagregata i vjetrolektrane Pometeno brdo, fotonaponske module i model sunčanoga toplovodnog grijanja u prirodnoj veličini. U dijelu odjela o energetskoj učinkovitosti izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini.

Pozornost nam privlače i funkcionalni izlošci koji vjerno dočaraju uporabu: uređaj za prikaz rada fotonaponskog izvora električne energije, funkcionalni model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije i uređaj za prikaz potrošnje električne energije klasične i štedne rasvjete. Prometala su zastupljena s presjekom Toyotina motora Prius.

Spomenimo i prostor za odmor s klupama koje okružuju maslinu – simbol života i održivog razvoja.

Galerija slika dostupna je na http://tehnicki-muzej.hr/hr/press/odjel-infocentar---obnovljivi-izvori-i-energetska-ucinkovitost,166.html