Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

HIMA / Potpora nominaciji stećaka za UNESCO-ov popisdatum početka/završetka: 10.03.2013.
Organizator: HIMA

Nadležni ministri Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u utorak su, na zajedničkom sastanku održanom na Jahorini kod Sarajeva, dali punu potporu dovršetku projekta nominacije stećaka za upis na UNESCO-ov popis svjetske kulture baštine s ciljem da tehnički dio priprema bude dovršen najkasnije do kraja ove godine.

Cilj projekta je osigurati da na ovaj popis dospiju najvrjednije nekropole s više od 3.300 lokaliteta diljem regije na kojima se nalazi više od sedamdeset tisuća stećaka.  

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sudjelovala na ovom sastanku, podsjetila je da je Hrvatska od početka uključena u cijeli projekt, a za nominacijski dosje odabrala je dva lokaliteta, i to kod sela Dubrava u Konavlima te kod Imotskog.

- Važno je to što je riječ o monumentima iz naše zajedničke prošlosti, koja je istodobno i naša zajednička baština i mi smo danas odgovorni brinuti se za ono što smo naslijedili, kazala je novinarima Zlatar Violić.

Upis stećeka na svjetski popis kulturne baštine UNESCO-a značit će njihovu daljnju zaštitu, ali i promociju baštine i turizma te univerzalnih vrijednosti, istaknula je hrvatska ministrica kulture. Kazala je da je cilj dovršiti pripremu i predati sve potrebne dokumente za nominacijski dosje najkasnije do kraja siječnja naredne godine.

Hrvatska ministrica kulture istaknula je da je projekt nominacije stećaka poticaj i za razgovor o mogućim drugim zajedničkim kulturnim projektima država regije.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je nakon sastanka da je postignuto apsolutno jedinstvo oko zajedničke opredijeljenosti da se projekt dovede do kraja, što znači dovršetak tehničkih priprema do rujna, a svih ostalih do kraja godine.

- Kada je riječ o kulturi, očevidno je da se lako dogovaramo o onome što je od interesa za četiri države, kazao je Nović.

I srbijanski ministar kulture Bratislav Petković suglasio se da je zajednički rad na nominaciji stećaka dokaz da se regija sve više povezuje, posebice na planu kulture.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović rekao je da je uvjeren da će projekt nominacije stećaka za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine dobiti potporu UNESCO-a, jer će ispuniti sve postavljene kriterije. (Hina)

Vezane vijesti:

Novosti  >  Sastanak projekta „Nominacija stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Popis svjetske baštine UNESCO-a