Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Predstavljeni kapitalni projekti vinkovačkoga Gradskog muzeja

Gradski muzej Vinkovci

Mjesto održavanja: Vinkovci
datum početka/završetka: 10.03.2013.
Organizator: Gradski muzej Vinkovci

Kapitalni projekti vinkovačkoga Gradskog muzeja - uređenje muzejskog kompleksa u središtu grada, izgradnja tematskoga arheološkog parka Sopota te arheološki radovi na ranokršćanskome kompleksu Kamenici, kojima je svrha Vinkovce učiniti muzejsko-arheološkim središtem istočne Hrvatske, predstavljeni su u velikoj gradskoj vijećnici.

Predstavljajući projekt uređenja muzejskog kompleksa na Trgu bana Josipa Šokčevića i Prolazu Alojzije Ulman, ravnatelj vinkovačkoga Gradskog muzeja Danijel Petković rekao je kako je preduvjet za to preseljenje vinkovačkog Općinskog suda i odvjetništva iz zgrada u koje bi se uselili muzealci.

Budući muzejski kompleks vinkovačkoga Gradskog muzeja zauzimao bi desetak zgrada u najužemu gradskom središtu čiji se troškovi rekonstrukcije, adaptacije, dogradnje i izgradnje procjenjuju na najmanje 2,5 milijuna eura od kojih bi 75 posto novca bilo iz strukturnih fondova Europske unije, a ostatak bi osigurali Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture, rečeno je.

Petković je istaknuo da bi tako konačno imali odgovarajuće uvjete za rad i pohranu goleme muzejske građe kojom raspolažu. Ujedno bi se, dodao je, stekli uvjeti za otvorenje stalnoga galerijskog i povijesnog postava i - što je najvažnije - osigurali bi se uvjeti za prihvat i pohranu kasnoantičkoga srebrnog posuđa, pronađenog prošle godine u središtu Vinkovaca koje je trenutačno na konzervaciji u Arheološkome muzeju u Zagrebu.

Kasnoantičko rimsko srebrno posuđe pronađeno tijekom arheoloških radova u središtu Vinkovaca prije nešto manje od godinu dana ubraja se među tri najvažnija takva postava pronađena na tlu Europe, rekao je arheolog Hrvoje Vujić, dodajući kako se blago takve vrijednosti, koje se sastoji od čak 48 komada posuđa ukupne težine 206 kilograma, ne može smjestiti u jednu prostoriju, nego zaslužuje reprezentativan prostor.

Istaknuo je kako su podnijeli zahtjev Ministarstvu kulture za trajnu pohranu tog posuđa u Vinkovcima, što je 'prvi korak' za njegovo vraćanje nakon konzervacije koja će potrajati godinama. Dodao je kako im to ostavlja dovoljno vremena da osiguraju primjerene uvjete i izgrade 'posebni objekt kako bi postav bio izložen na zadovoljstvo svih onih koji ga budu željeli vidjeti'.
 
Govoreći o nalazu ranokršćanskoga kompleksa Kamenice, na istočnome rubnom dijelu Vinkovaca, Vulić je podsjetio kako je riječ o impresivnom kompleksu koji se prostire na oko 4000 četvornih metara, a izgrađen je, po nekim pretpostavkama, na mjestu na kojem je 304. godine spaljen sveti Polion. Iako se za ostatke na toj lokaciji zna već stotinjak godina, tek se prošle godine snimanjem georadarom spoznalo što je ispod zemlje, a riječ je o ostatcima ranokršćanskoga kompleksa koji datira u 4. stoljeće. Kompleks, u čijem je središtu velika crkva, okružen je masivnim zidom, a u neposrednom okružju vidljivi su i ostatci mnogih grobnica.
 
Prema Vulićevim riječima, arheološka istraživanja Kamenice, koja bi trebala početi ove godine, trebala bi rezultirati obnovom tog kompleksa tako da se porušeno obnovi i kompleks predstavi onakvim kakav je nekad bio ili tako da se natkriju pronađeni ostatci i omogući razgledavanje onoga što je ostalo. Postoji i ideja o izgradnji muzeja uz kompleks u kojem bi se izložili arheološki nalazi s cijelog područja koje je gravitiralo negdašnjemu rimskom središtu koje je pod imenom Colonia Aurelia Cibalae bilo na mjestu današnjih Vinkovaca, a riječ je o području mnogo većem od sadašnje Vukovarsko-srijemske županije.
 
Arheologinja Maja Krznarić-Škirvanko predstavila je dosad učinjene arheološke radove na eponimnom lokalitetu Sopotu iz mlađega kamenog doba, udaljenog tri kilometra od Vinkovaca, na kojem je 2003. godine na temelju arheoloških nalaza rekonstruirano šest sopotskih kuća. Cijelo područje trebalo bi po planovima vinkovačkh gradskih vlasti postati arheološki tematski park u čijem bi središtu bio Muzej sopotske kulture i muzej na otvorenome.
 
U ime grada Vinkovaca, projekte je podupro pročelnik gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Zdenko Rečić, koji je rekao kako je riječ o projektima koji bi 'mogli postati sjajnom pričom' ne samo vinkovačkoga Gradskog muzeja, nego i svih građana.
 
'Namjera nam je da se o Vinkovcima počne širiti priča kao o gradu bogate povijesti i povijesnog naslijeđa te da na taj značaj, koji objektivno Vinkovcima i pripada zbog mnogih važnih arheoloških nalaza pronađenih dosad na tlu grada, reagiraju i naši obrtnici, turistički djelatnici i hotelijeri i prepoznaju svoj interes', rekao je Rečić i obećao daljnju potporu gradskih vlasti u provedbi predstavljenih projekata.