Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Svečana dodjela tri Godišnje i Nagrade za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" HMD za 2005. Čestitamo svim dobitnicima HMD nagrada.

Muzej grada Zagreba

mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, Zagreb
datum početka/završetka: 21.12.2006. / 21.12.2006.
vrijeme održavanja: 12,00
organizator: Hrvatsko muzejsko društvo

Ocjenjivački sud Hrvatskog muzejskog društva dodijelio je tri Godišnje i Nagradu za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" HMD za 2005.
Nagradu za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" HMD za 2005. dobila je prof. Ida Horvat, umirovljena viša kustosica Muzeja Slavonije, Osijek.
Dodijeljene su tri Godišnje nagrade: 1. Dobitnici: Željka Sušić, Morana Vouk i Davor Šiftar, kustosi, Tiflološki muzej, Zagreb za izložbeni projekt "Dodir antike"; 2. Dobitnik: Davor Fulanović, pomoćnik ravnatelja, Tehnički muzej, Zagreb za doprinos manifestaciji FESTIVAL ZNANOSTI; 3. Dobitnica: Vesna Leiner, muzejska pedagoginja, Muzej grada Zagreba, autorica  projekta "Vodič po Muzeju grada zagreba" namijenjenog slijepima, slabovidnima i gluhoslijepima
Priznanja nagrađenim muzejskim djelatnicima uručit će Vesna Girardi Jurkić, predsjednica Ocjenjivačkog suda HMD i Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.
 

Prilažemo sažetak iz obrazloženja Ocjenjivačkog suda Hrvatskog muzejskog društva:
NAGRADA HMD ZA ŽIVOTNO DJELO "PAVAO RITTER VITEZOVIĆ" ZA 2005. GODINU
Dobitnica: prof. Ida Horvat, umirovljena viša kustosica Muzeja Slavonije, Osijek
Predlagatelj: Muzej Slavonije, Osijek
Prof. Ida Horvat u Muzej Slavonije dolazi 1964. godine na mjesto kustosice Odjela umjetničkog obrta gdje vodi zbirke stilskog namještaja, porculana, stakla, tekstila te zbirku fotografija. Aktivno je sudjelovala u pripremama stalnog izložbenog prostora, a obnovila je i kompletirala postav stilskog namještaja koji je do početka Domovinskog rata svakako bio najatraktivniji izložbeni dio Muzeja. Osmislila je i postavila brojne skupne i samostalne izložbe. Njeno uspješno stručno vođenje jednog od najvećih muzejskih odjela u Hrvatskoj s brojnim zbirkama i podzbirkama primjer je generacijama mlađih kustosa.
I danas, kad je u mirovini, Ida Horvat svoje znanje, iskustvo i ljubav prema struci iskazuje nesebičnim marom, aktivnim sudjelovanjem u muzejskim projektima, suradnji s kolegama.
 
GODIŠNJA NAGRADA HMD ZA 2005. GODINU (1)
Dobitnici: Željka Sušić, Morana Vouk i Davor Šiftar, kustosi, Tiflološki muzej, Zagreb
za izložbeni projekt DODIR ANTIKE
Predlagatelj: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Zagreb
Osobama s invaliditetom omogućen je doživljaj povijesti i umjetnosti. Izložba Dodir antike imala dvije neupitne vrijednosti. Prva je bila umjetnička, a druga je u činjenici kako je po prvi put izložba bila u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.
 
GODIŠNJA NAGRADA HMD ZA 2005. GODINU (2)
Dobitnik: Davor Fulanović, pomoćnik ravnatelja, Tehnički muzej, Zagreb
za doprinos manifestaciji FESTIVAL ZNANOSTI
Predlagatelji: Tehnički muzej; British Council; Rajka Jurdana-Šepić, Sveučilište u Rijeci i Gordan Lauc, Sveučilište u Osijeku
Festival znanosti je manifestacija pokrenuta u Hrvatskoj 2003. godine inicijativom Rosane Besednik iz British Councila. U suradnji s Davorom Fulanovićem iz Tehničkog muzeja osmislila je sadržaj i opseg manifestacije. U društvima s razvijenim kulturnim sadržajima ovakvi programi su uobičajen način promocije znanosti. Karakterizira ih više desetaka različitih sadržaja koji se održavaju tijekom jednog tjedna (izložbe, predavanja, instalacije, predstave, predstavljanja, radionice, tribine, promocije knjiga i CD-a, okrugli stol itd.). Najveći dio događanja Festivala zbivao se u Tehničkom muzeju. Tijekom tri godine održavanja Festival znanosti proširio se na sveučilišne centre u Osijeku i Splitu i manje gradove. Davor Fulanović kao nositelj najvećeg dijela programa Festivala uspješno je implementirao sadržaje primjerene znanstvenoj zajednici u muzejsko okruženje.
 
GODIŠNJA NAGRADA HMD ZA 2005. GODINU (3)
Dobitnica: Vesna Leiner, muzejska pedagoginja, Muzej grada Zagreba
autorica projekta VODIČ PO MUZEJU GRADA ZAGREBA namijenjenog slijepima, slabovidnima i gluhoslijepima
Predlagatelj: Muzej grada Zagreba i Dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život"
Vodič po Muzeju grada Zagreba namijenjen slijepima, slabovidnima, gluhoslijepima i svima onima koji imaju poteškoća s vidom, promoviran je u Muzeju grada Zagreba 13. listopada 2005. godine, u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa. Muzej grada Zagreba postao je prvi muzej u Hrvatskoj s takvim vodičem kroz stalni postav, čime je dostigao standarde muzejskih ustanova zemalja Europske unije. Uz tekst otisnut na Brailleovom pismu, Vodič omogućuje, preko reljefno otisnutih fotografija, taktilni doživljaj 20 najreprezentativnijih i najzanimljivijih izložaka. Reljefno su otisnuti i tlocrti muzejskih etaža, upute za kretanje te smještaj i dostupnost izložaka u muzeju, a tiskane su i upute kako se iz Donjeg grada dolazi do Muzeja.