Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

7. ETNOFILm festival

Etnografski muzej Istre - Museo etnografico dell'Istria

mjesto održavanja: Multimedijalni centar i Zavičajni muzej Grada Rovinja, Rovinj
datum početka/završetka: 23.04.2015. / 25.04.2015.
organizator: Etnografski muzej Istre

Etnografski muzej Istre poziva vas na 7. ETNOFILm festival, koji će se u Rovinju održati od 23. do 25. travnja 2015. godine. Osim dobrih filmova, posjetitelje očekuje popratni program koji donosi radionicu senzorne etnografije i novih medija, predstavljanje nove publikacije i okrugli stol te koncert etno skupine Veja.

7. ETNOFILm festival održavat će se u Multimedijalnom centru i Zavičajnom muzeju Grada Rovinja.

Osim dobrog izbora filmova iz međunarodne etnografske produkcije, a za koji su zaslužni selektori Andrea Matošević i Bojan Mucko, 7. ETNOFILm bit će i mjesto predstavljanja novog projekta koji Etnografski muzej Istre provodi u suradnji s beogradskim Etnografskim muzejom te organizacijom soundimageculture iz Brisela. U projekt će nas, kroz radionice i predavanja, uvesti Laurent van Lancker, a u radionicama će sudjelovati studenti pet europskih sveučilišta. Na ovogodišnjem ETNOFILmu gostovat će i David Kendall, voditelj prošlogodišnje fotografske radionice održane u sklopu Festivala, inače predavač na Goldsmithu pri Sveučilištu u Londonu.

Od 120 pristiglih prijava iz svih dijelova svijeta selekcijom je odabrano 29 filmova, kojii će biti prikazani u sklopu natjecateljskog dijela programa, podijeljeni u 4 kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa, filmovi studenata etnologije/antropologije, filmovi etnologa/antropologa u TV produkciji te filmovi autora koji nisu etnolozi/antropolozi.

 
Posjetitelje festivala ove godine očekuju filmovi iz Belgije, Hrvatske, Egipta, SAD-a, Venezuele, Kanade, Južnoafričke republike, Indije, Islanda, Rumunjske, Švicarske, Rusije, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Portugala, Brazila i Španjolske. Među brojim filmskim ostvarenjima koja program ETNOFILma nudi, prvog dana Festivala imat ćete priliku pogledati kratki ali snažni uradak s Vama kroz život, koji nam ukazuje na gotovo skrivenu posljedicu konzumerističkog doba - zanemarivanje odgovornosti spram prehranjivanja vlastitog tijela, a u programu su istog dana i indijske Zvijezde Kotija kojima božanstvo počinje krojiti sudbinu. Drugi Festivalski dan donosi vam Gorki med, priču o poligamnim indonezijskim obiteljima, a upoznaje Vas i sa simpatičnim južnoafričkim Sestrinstvom u kojem tri transrodne vinarice iznose svoje želje i probleme. Posljednjeg dana Festivala Priča o dreadlocksima ispričat će nam jedan manje znani vid Rastafari povijesti, a prije samog proglašenja ovogodišnjih pobjednika, s domaćim Etnoforenzičarima naučite Kak se dela delanec.
 
Uz filmove, glavna predavanja, terenska istraživanja, predstavljanje publikacije prošlogodišnje vizualno-antropološke radionice, očekuje Vas i koncert istarske etnoskupine Veja, ovogodišnjega kandidata za najugledniju hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najboljeg albuma folklorne i etnoglazbe. Dečki se bave istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te njezinim izvođenjem u modernijim aranžmanima, koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Tako u svojim izvedbama koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru i cajon, u raznim kombinacijama. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka, dajući joj novu energiju.
 
 
Pratite novosti na službenoj stranici festivala te na etnofilmfestival facebooku, gdje se možete obratiti pitanjima i komentarima. 
 
Od 23. do 25. travnja ponovno smo u Rovinju i opet Vam nudimo tri dana inspirativnih audiovizualnih istraživanja ljudske prirode, produktivnih druženja i kvalitetnih umrežavanja. U vremenu dubokih socijalnih i ekonomskih kriza – koje već godinama ne jenjavaju – prilika da produbimo interkulturne odnose i iskustva te da se upoznamo i surađujemo čini se važnijom nego ikad pa se nadam da će Vas program koji predstavljamo, dovesti k nama i obogatiti za još jedno lijepo i korisno iskustvo. (Voditeljica Festivala, Tamara Nikolić Đerić)