Izaberi pregled

Pregled tjedna


<prosinac 2013>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

"Šapni mi želju" / Na svjetski dan pripovijedanja

Etnografski muzej Istre - Museo etnografico dell'Istria

mjesto održavanja: Pićan
datum početka/završetka: 20.03.2015. / 20.03.2015.
vrijeme održavanja: 10-00 do 12.00 sati
organizator: Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre/Centro per la cultura immateriale dell'Istria del Museo Etnografico dell'Istria, Pazin

I ove se godine Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre (CENKI) na proljetni ekvinocij pridružuje obilježavanju Svjetskog dana pripovijedanja. Kroz svoj program nastojimo upozoriti na vrijednosti usmenog pripovijedanja promičući pritom i nematerijalnu kulturu određene zajednice. Priče, legende, bajke...tek su dio tradicijskih oblika koji su neizostavni motiv memorije svakog kraja, pa tako i ovog u kojem je smješten Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre.

U petak, 20. ožujka, u središtu CENKI- ja u Pićnu, no i u starogradskoj jezgri  tog mjesta, priređujemo edukativno-kreativan program naziva „Šapni mi želju“. Inspiraciju pronalazimo u ovogodišnjoj temi- želji, a njoj se posvećujemo s učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora-Područne škole u Pićnu predvođenim učiteljicama Alenkom Brenković i Đurđicom Matuhinom.

Autorice programa su Nuša Hauser, dokumentaristica; Mirjana Margetić, viša muzejska pedagoginja i kustosica, dok je suradnica Nikolina Rusac, dokumentaristica pripravnica.

Učenici pićanske škole imati će se priliku upoznati s općim pojmovima nematerijalne kulture Istre s naglaskom na temu „želja“ u usmenoj književnosti, tradiciji  i praksi svakodnevice. Fotografskim primjerima prepoznatljivih situacija na zadanu temu zaviriti će i u dio fototečnog zbirnog fonda Etnografskog muzeja Istre i Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Teoretsko-motivacijski dio poslužiti će za praktično-kreativan blok prilikom kojeg će, u interakciji s mentoricama i učiteljicama, osmišljavati priču/želju i potom je smjestiti u javni prostor Pićna.   

Ovim edukativno-kreativnim programom polaznici/učenici pristupaju postupcima njegovanja kolektivne memorije u praksi svakodnevice, usvajanja novih pojmova i kreativnog izražavanja u (javnom) prostoru. Također, upoznaju CENKI kao mjesto alternativnih oblika učenja i njegovu ulogu u formalnom obrazovanju.

Dodajemo da će na Svjetski dan pripovijedanja i dr.sc. Ivona Orlić, kustosica, provesti program Etnografskog  muzeja Istre i Osnovne škole Jože Šurana Višnjan „Pssst! Pričam ti priču“. Nositelji projekta su učenici prvog razreda s roditeljima, bakama i djedovima. Ciljevi projekta su raznovrsni- od poticanja senzibilnosti  prema nematerijalnoj kulturi, usmenoj predaji, razvijanju vještine slušanja i pripovijedanja do podrške učenicima i roditeljima u odnosu povezanosti sa školom i kulturnim ustanovama Istre. Projekt traje četiri godine, a ove prve godine usmjeren je na pričanje priča starijih generacija svojoj djeci i unucima te daljnje prepričavanje istih priča vršnjacima u školi. U konačnici, višnjanski će prvašići ilustracije svojih priča preslikati u razglednice.