Izaberi pregled

Pregled tjedna


<siječanj 2013>
pusčpsn
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Promocija monografije Hrvoja Vulića i Karmen Farac: Ostava antoninijana iz Vinkovaca

Arheološki muzej u Zagrebu

mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19, Zagreb
datum početka/završetka: 13.03.2015. / 13.03.2015.
vrijeme održavanja: 13.00 sati
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb

(iz uvoda)

Povijest Rimskog carstva oduvijek je intrigirala  znanstvenike i zaljubljenike u povijest, no iako se laiku možda čini da je o Carstvu sve već rečeno, svakodnevna arheološka otkrića daju nam naslutiti da postoje dijelovi rimske povijesti koji se tek trebaju otkriti i napisati. Jedno od takvih novih otkrića je i ostava rimskog novca iz III. stoljeća pronađena u gradu Vinkovcima (antičke Cibale).

Burna događanja III. stoljeća ostavila su trag na području cijelog Carstva, a iznimka nije bila ni Provincija Panonija ni grad Cibale. Politička nestabilnost koja je dovela do inflacije, progoni kršćana te sve veći pritisci barbarskih plemena na granice Carstva utjecali su  i na svakodnevni život u gradovima diljem rimskih provincija. O teškom životu žitelja rimskih gradova i sela , posljedici krize u Carstvu, svjedoče i mnogobrojne ostave novca, napose antoninijana. Naime, na početku trećeg stoljeća antoninijani su nominalno vrijedili kao dva denara, no inflacijom im vrijednost ubrzo pada što je posljedica smanjenog udjela srebra u novcu. Upravo je ovakva monetarna politika dovela do spremanja denara, a zatim i antoninijana, pogotovo onih iz prve polovice i sredine stoljeća, s relativno visokim (do 40%) udjelom srebra, kao zalog za bolju budućnost vlasnika.

Jedna od takvih ostava je i ostava pronađena u Vinkovcima 2009. godine. S obzirom na okolnosti pronalaska ostave, tijekom neprijavljenih radova na magistralnom vodovodu i s obzirom da pouzdano znamo da je manji dio ostave, oko 100 komada novca, do daljnjeg neraspoloživ za znanstvenu obradu, neka će pitanja vrlo vjerojatno ostati bez odgovora. U kakvoj se posudi čuvala ostava, gdje je bila ukopana, jesu li još neki predmeti ili nakit bili u posudi ili u jami, neka su od pitanja na koje nemamo odgovor. Međutim, ovaj nalaz svakako predstavlja vrijedan doprinos numizmatici, a pokazuje nam i da Cibale nikako ni u bile iznimka od opasnosti i nesigurnosti koje su potresale Rimsko Carstvo gotovo cijelo III. stoljeće.