Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Program Prirodoslovnog muzeja Rijeka u ožujku 2015.

Prirodoslovni muzej Rijeka

mjesto održavanja: Prirodoslovni muzej Rijeka, Rijeka
datum početka/završetka: 02.03.2015. / 31.03.2015.
organizator: Prirodoslovni muzej Rijeka, Rijeka

1. FESTIVAL PČELA I MEDA
od 23.03. do 28.03.2015.
Solitarnih divljih pčela ima i u Rijeci, iako su nedovoljno poznate. Kako bi ih istražili, bolje upoznali i približili javnosti, u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka otvorili smo HOTEL ZA PČELE. U Hotelu će pčelama biti na raspolaganju komorice za gniježđenje, gdje će se njihove ličinke moći nesmetano razvijati pod budnim okom kustosa i posjetitelja Muzeja, a po izlijeganju, mlade će pčele imati na raspolaganju rasvjetali Botanički vrt Muzeja i obližnje parkove, balkone i ostale zelene kutke našega grada.

Kako bi javnosti približili život pčela povodom Festivala pčela i meda pripremili smo niz edukativnih radionica ,,Pčelinji dan'' te stručnih vodstava za vrtić i osnovne škole kroz cijeli tjedan.
Voditeljice radionica: Leonarda Ban, voditeljica muzejske edukacije i dr.sc. Željka Modrić Surina.
Sva događanja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, u sklopu Festivala pčela i meda su besplatna. Za sudjelovanje je obvezna najava na telefon 051/553 669, 051/553 674 ili e-mailom na lea@prirodoslovni.com.

2. IZLOŽBA „ŠUMSKE PRIČE“ AKADEMSKOG SLIKARA GRGE MARJANOVIĆA
U četvrtak, 26. veljače 2015. godine u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi svečano se otvorila izložba „Iz goranske šume“ Grge Marjanovića, poznatog i nagrađivanog delničkog akademskog slikara. Izložba će pružiti uvid u umjetnikov doživljaj goranskih šuma i njihovih životinjskih vrsta, na koje ćemo se osvrnuti s obzirom na njihov prirodoslovni značaj.

3. STALNI POSTAV I IZLOŽBE
Otvoren je novi dio stalnog postava ,Plavetnilo – Raznolikost života u podmorju Kvarnera', autora Milvane Arko-Pijevac, Marcela Kovačića i Marina Kirinčića te kreativnog voditelja Klaudija Cetine. Novi dio postava realiziran je u sklopu projekta MUSEUMCULTOR uz financijsku podršku Europske unije, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije. Posjetiteljima se pruža mogućnost aktivnog istraživanja i doživljavanja mora i njegovih stanovnika.
Uz stalni postav, u Muzeju je postavljena privremena izložba „Koralji – ukras mora“, autorice Milvana Arko-Pijevac.

Na Riječkoj ribarnici postavljena je izložba podvodne fotografije ,,U podmorju Kvarnera'' autorice Milvane Arko-Pijevac. Izložba fotografija postavljena je u atraktivnom, muzeološki zahtjevnom i pomalo provokativnom prostoru – na Riječkoj ribarnici, mjestu gdje se kroz ulov ribe i morskih beskralješnjaka odražava stanje očuvanosti morskih resursa, ali i naglašava njihova ugroženost. Izložbom ambijentalne i makropodvodne fotografije priznati hrvatski i strani podvodni fotografi – Branislav Danevski, Danijel Frka, Andrej Jaklin, Igor Mauser, Mario Mjedenjak, Gianni Pecchiar, Smiljan Zavrtanik, Tom Turk i Claudio Zori, prenose svoj doživljaj kvarnerskog podmorja – kontrastom, stapanjem živopisnih boja, ocrtavanjem različitosti oblika. Izložba je namijenjena široj publici, u nastojanju da svoje viđenje još uvijek očuvane ljepote podijele s onima kojima su morske dubine nedostupne, te da ukažu na potrebu zaštite i očuvanja kvarnerskog podmorja za buduće naraštaje.

Uz stalni postav, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi je od postavljena privremena izložba fotografija „Šareni biljni svijet Gorskog kotara“, autora Boštjana Surine i Željke Modrić Surina. Primorsko-goranska županija nalazi se na području koje je u prirodoslovnom smislu izuzetno zanimljivo i može se pohvaliti velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Brojne ovdje prisutne vrste značajne su za Hrvatsku, Europu i šire, a o tome svjedoči i činjenica da je Primorsko-goranska županija na prostoru Hrvatske, a i šire, najbogatija NATURA 2000 biljnim vrstama (vrstama od posebne važnosti za očuvanje i zaštitu na području Europske unije). Uz ove vrtse, izložba obuhvaća i druge zanimljive, značajne i rijetke biljne vrste Gorskog kotara. Izložbom želimo skrenuti pažnju javnosti na prirodoslovne znamenitosti ovog područja, potaknuti njihovo daljnje istraživanje i osvijestiti potrebu za zaštitom njih i njihovih staništa.

4. EDUKATIVNE PROSLAVE DJEČJIH ROĐENDANA
Proslave rođendana u Prirodoslovnom muzeju Rijeka osmišljene su kako bi djeca od 5 do 11 godina svoj najdraži dan provela na poseban, drugačiji i kreativan način. Nudimo šest različitih, veselih i zanimljivih tema u kojima učenja, igre, veselja, pjesme i plesa, nema čega nema. Teme koje nudimo su: Jurski park, Šašavi znanstvenici, Divlji Kvarner i 3 nove teme Mrak rođendan, Morske mudrolije i Ledeno doba.

Proslave rođendana održavaju se prema dogovoru, radnim danima i vikendom te pod stalnim vodstvom dviju naših animatorica pedagoške struke.

5. SVJETSKI DAN ZAŠTITE VODA 22.03.
Svjetski dan zaštite voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, Opća skupština UN-a je 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu.

Prirodoslovni muzej Rijeka povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite voda organizira niz edukativnih radionica VODOMIZIRAJ SE! za vrtiće i osnovne škole.

Za sudjelovanje je obvezna najava na telefon 051/553 669, 051/553 674 ili e-mailom na lea@prirodoslovni.com.

6. ADRIATIC PHOTO EXHIBITION – JADRANSKA FOTOGRAFSKA IZLOŽBA
Prirodoslovni muzej Rijeka poziva sve zainteresirane, utorak 10.03. u 18:00
(u prostoru Prirodoslovnog muzeja Rijeka) na otvaranje međunarodne fotografsko - multimedijalne izložbe u sklopu projekta „The Adriatic's museums enrich cultural tourism“ (MUSEUMCULTOR), pod nazivom „Adriatic Photoexhibition“ to jest „Jadranski fotografski natječaj“.

Jadranska fotografska izložba, sa svojih 17 fotografija predstavlja svojevrsno interaktivno multimedijalno iskustvo. Prikazi na fotografijama prenose priče putem slika, videa i muzike koji vode posjetitelje kroz virtualno vodstvo povezujući slike, krajolike, kulture i tradicije.

Izložba uključuje fotografije "Jadranskog fotografskog natječaja 2014.". Taj natječaj je uključivao fotografe iz jadranske regije i njihove slike lokalnih krajolika. Preko 300 fotografa, njih profesionalnih i amatera sudjelovalo je u natječaju sa ukupno 1870 fotografija podjeljenih u 5 kategorija; flora, fauna, kultura, krajolik i podvodna.

Stalni postavi i izložbe u Rijeci mogu se razgledati svakim danom, od ponedjeljka do nedjelje, od 9h do 20h, dok se stalni postav i izložbe u Kaštelu Zrinskih mogu razgledati od utorka do petka od 9 do 19 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati.

Informacije možete dobiti na:
Prirodoslovni muzej Rijeka, Lorenzov prolaz 1
Telefon: 051/ 553 669, 553 674
e-mail: info@prirodoslovni.com www.prirodoslovni.com

Prirodoslovni muzej Rijeka,
Kaštel Zrinskih
Trga kralja Tomislava 1, Brod na Kupi
Telefon: 051/ 629 301, 553 669
e-mail: info@prirodoslovni.com www.prirodoslovni.com