Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Galerija Miroslav Kraljević / Prijedlog spomenika novom (inter)nacionalizmu kolektiva Fokus grupamjesto održavanja: Galerija Miroslav Kraljević
datum početka/završetka: 12.10.2012. / 12.10.2012.
otvorenje: u 20 sati
organizator: Galerija Miroslav Kraljević

Iva Kovač i Elvis Krstulović novi projekt započinju pohodima u prirodu. Uspinju se na i oko Medvedgrada, u potrazi za mjestima izvan-grada kao mjestima koja diskurs o domovini od devedesetih na ovamo koristi kao lice nacionalnog identiteta i shodno tome aktivno označava kroz medijske slike.

Odnos govora i lokacije na kojoj se taj govor izvodi ili prizora prirode uz koji se izvodi postali su parametri umjetničkog istraživanja proizvodnje emocija u okviru političke retorike. Umjesto da radu pristupe kroz dekonstrukciju s nekog ironijskog odmaka, Fokus grupa prihvaća igru, te kreće u potragu za “iskonskim nacionalnim identitetom” vlastitim identitetom, sublimnim prirodnim krajolikom kao uporištem gradnje nacionalnog identiteta. 

Pohod kao što je uspon na vrh Sveto brdo planine Velebit predstavlja poigravanje s idejom pre-identifikacije, to jest predstavlja pokušaj suočavanja sa “stvarnim mjestima” koja se poznaju samo posredstvom medija, u esencijalističkom pokušaju da sa se otisnu izvan domene kulture.

Očekujući da će ovaj proces upravo rasvijetliti cijeli niz “pogleda na prirodu iz perspektive grada”.

Kao rezultat ovog dugoročnog umjetničkog procesa započetog početkom 2011. penjanjem na Medvedgrad, nastalo je četiri umjetnička rada koji nastaju na sjecištima govora i slike o naciji.

Radovi se ne drže striktno zadanih parametara, već se elementi spomenutog političkog diskursa takoreći emancipiraju iz svoje polazišne točke pa tako emotivni govor o državi postaje ljubavni govor, zatim seksualizirani ljubavni govor a snimke prirode kontemplacija o prostoru, vremenu, itd.

Ovaj projekt nastao je u suradnji i uz pomoć Dalije Dozet, Vere Krstulović, Brune Bahuneka, Nataše Bodrožić, Irene Borić, Juliane Borinski, Stanislava Huljića, Hrvoslave Brkušić, Dine Karadžić, Zorana Vukosavljevića, Domagoja Gračana, Ivane Meštrov, Bojana Mrđenovića, Ane Kovačić, Vladimira Čajkovca, Vedrana Šuvara, Josipa Zankija, Zane Šaškin

Sponzori: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i INA - Industrija nafte d.d.