Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Art deco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata

Muzej za umjetnost i obrt

mjesto održavanja: Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb
datum početka/završetka: 26.01.2011. / 28.08.2011.
otvorenje: 20 sati
organizator: Muzej za umjetnost i obrt

Svečano otvorenje izložbe „Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata“ bit će 26. siječnja 2011. godine, a za vrijeme trajanja (predviđa se, do konca travnja 2011. godine) za posjetitelje Muzeja za umjetnost i obrt bit će organizirana brojna događanja, od posebnih vodstava, do koncerata glazbe iz tog vremena te bogata ponuda suvenira.

USUSRET IZLOŽBI "ART DÉCO – UMJETNOST I KULTURA U HRVATSKOJ IZMEĐU DVA RATA"

Uz umjetnine iz fundusa MUO bit će izložena djela koja se ovih dana dopremaju iz vodećih hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Izbor izložaka omogućit će sveobuhvatni prikaz umjetničkih opredjeljenja, njihove odjeke u različitim segmentima života te povezanost s tadašnjim kretanjima u središtima našeg bližeg i daljeg okruženja.

Na izložbi "Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata" bit će izloženi radovi svih eminentnih umjetnika koji su djelovali između dva rata, od  Ljube Babića, Krste Hegedušića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Oskara Hermana, Maksimilijana Vanke, Mencija Clementa Crnčića, Marina Tartaglie, Sergije Glumca, do nepravedno gotovo zaboravljenih umjetnika kakvi su Ivan Tabaković, Jerko Fabković i drugi. Bit će zastupljeni svi relevantni predstavnici koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena (Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler...) te definirani pravci kretanja u primijenjenim umjetnostima i dizajnu koji tih godina počinje imati sve značajniju ulogu.

Art déco se vezuje na secesiju i logičan je tematski nastavak slijeda kulturoloških projekata – počevši od "Hrvatskog narodnog preporoda" (1986.), "Kulture pavlina u Hrvatskoj" (1989.), "Baroka u Hrvatskoj"(1993.), "Fotografije u Hrvatskoj" (1994.), "Bidermajera u Hrvatskoj" (1997.), "Historicizma u Hrvatskoj" (2000.), do "Secesije u Hrvatskoj" (2004.) – kojima Muzej za umjetnost i obrt već duže od dva desetljeća istražuje i afirmira srednjoeuropski kontekst razvoja hrvatske kulture.

Uz stručni tim MUO na realizaciji i ovog kulturološkog projekta sudjeluju vanjski suradnici, istaknuti stručnjaci za pojedina područja. Autori tematskih cjelina projekta  "Art déco..."  jesu Viktor Žmegač (o art décou u povijesnom kontekstu), Jasna Galjer (o primijenjenoj umjetnosti i dizajnu), Miroslav Gašparović (o slikarstvu), Marija Tonković (o fotografiji i filmu), Ana Lederer (o kazalištu), Irena Kraševac (o skulpturi) i Aleksander Laslo (o arhitekturi).

Arhitekt Ranko Novak autor je vizualnog identiteta i umjetničkog oblikovanja postava izložbe u kojem će naglasak biti na pitanju stila, na ulozi medija, na Pariškoj izložbi 1925. godine i njezinoj recepciji u Hrvatskoj, na urbanoj kulturi, proizvodnji i potrošnji, na industrijskoj estetici, novim materijalima i tehnologijama, na utjecajima avangarde te povratku tradiciji. Izložba će biti popraćena monografskom publikacijom. 

Više od 750 izložaka na najbolji način odražavaju visoku razinu stila koji je bio prihvaćen u arhitekturi i industrijskom dizajnu, ali i u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu. Slike, skulpture, fotografije, filmski isječci, plakati i predmeti primijenjene umjetnosti – od namještaja, stakla, keramike, metala, satova do haljina i modnog pribora – odabrani su iz fundusa MUO, iz drugih hrvatskih muzeja i ustanova u kulturi te privatnih zbirki.

Postav izložbe uvodi nas u razdoblje nastanka mnogih obilježja suvremenosti kao što su utjecaj medija, urbana kultura, turizm, uporaba novih materijala i tehnologija, dizajn, moda i naglašenije sudjelovanje žena u društvenom životu. Istaknuta su stilska obilježja art décoa, utjecaj Pariške izložbe održane 1925. godine, utjecaj avangarde te povratak tradiciji. Naime, pojam art déco izveden je iz naslova spomenute izložbe (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes), označavajući novu dekorativnu umjetnost. Misao vodilja koja je imala ključnu ulogu u promoviranju novog stila bila je "mir i (industrijski) napredak".
Art déco se vezuje na secesiju i logičan je tematski nastavak slijeda kulturoloških projekata kojima Muzej za umjetnost i obrt duže od dva desetljeća istražuje i afirmira srednjoeuropski kontekst razvoja hrvatske kulture. Uz stručni tim MUO i na realizaciji projekta "Art déco..." sudjeluju vanjski suradnici, istaknuti stručnjaci za pojedina područja. Odlučili su se za izbor izložaka koji omogućuje sveobuhvatan prikaz umjetničkih opredjeljenja te povezanost s tadašnjim kretanjima u središtima našeg bližeg i daljeg okruženja.

Za vrijeme trajanja izložbe za posjetitelje će biti organizirana brojna događanja :
  • posebna vodstva
  • kreativne radionice
  • cabaret-program i koncerti glazbe iz vremena između dva svjetska rata
  • bogata ponuda suvenira te
  • nagradna igra s vrijednim nagradama. 
Veza na događanje: U Muzej za umjetnost i obrt stigao Peugeot 302 (iz 1936.) iz Sochauxa na izložbu "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata"