Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Galerija Miroslav Kraljević / Grupa Spomenik: Studije Jugoslavijemjesto održavanja: Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29, Zagreb
datum početka/završetka: 19.11.2012. / 15.12.2012.
otvorenje: u 20 sati
radno vrijeme: utorak - petak: 12 - 19 sati; subota: 11 - 13 sati
organizator: Galerija Miroslav Kraljević

Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije (Damir Arsenijević, Ana Bezić, Jasmina Husanović, Pavle Levi, Jelena Petrović, Branimir Stojanović, Milica Tomić)  u suradnji s  DeLVe | Institutom za trajanje, mjesto i varijable
 
Galerija Miroslav Kraljević, u suradnji s Institutom za trajanje, mjesto i varijable (DeLVe), predstavlja izložbu-knjigu Grupe Spomenik pod nazivom Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije. Pozivamo vas na otvorenje izložbe i razgovor s članicama i članovima Grupe: Milicom Tomić, Jelenom Petrović i Branimirom Stojanovićem u ponedjeljak, 19.11. u 20 sati.
U okviru izložbe bit će organizirane i dvije diskusije, najave kojih će uslijediti naknadno.
 
Izložba je prva sveobuhvatnija prezentacija dugogodišnjeg djelovanja Grupe Spomenik u Zagrebu koja umjesto retrospektive djelovanja inicira proces otvorenog i - kroz formu izložbe oprostorenog - uređivanja knjige Grupe te predstavlja nastavak suradnje DeLVe Instituta i Grupe Spomenik započete u sklopu projekta WEIYTH: Gdje se sve tek treba dogoditi: Izloženosti, Spaport, Banja Luka, 2010.
 
Projekt Izloženosti u formi privremene umjetničke i kritičke regionalne platforme (re)aktivira pitanja devastirajućih društvenih, ekonomskih, i političkih učinaka nasilnog raspada Jugoslavije, potcrtavajući time jednu od premisa Grupe Spomenik - da o sadašnjosti ne možemo govoriti kao o postratnom stanju. Naprotiv, radi se o ratu koji se nastavlja drugim sredstvima te čiju stvarnost živimo na ideološkoj, političkoj, kulturnoj, ekonomskoj i materijalnoj razini.
 
Grupa Spomenik je umjetničko-teorijska grupa formirana oko problema nemogućnosti izgradnje i imenovanja spomenika kao i imenovanja rat(ov)a devedesetih u Jugoslaviji. Tijekom desetogodišnjeg rada kroz diskusijske i čitajuće grupe, performantivna predavanja i samoedukaciju kroz rad i kontakt sa žrtvama, počiniocima i promatračima ekstremnog terora, etničkog čišćenja i genocida u ratovima devedesetih u Jugoslaviji, pokrenula je proces koji sve aktere/ice situira u rascjep koji ne dozvoljava zauzimanje pozicija moralne superiornosti ili izbjegavanja odgovornosti. Osnovni stav Grupe Spomenik je da je memorizacija akt zauzimanja političke pozicije u aktualnosti te da nijedno sjećanje nije lišeno političke subjektivizacije.
 
Na izložbi će u formi radnog arhiva knjige u nastajanju biti predstavljene tri faze rada Grupe Spomenik: Društveni okidač, Matem i Čega je ime rat danas? koje će se povezivati, čitati i editirati u procesu nastajanja knjige na osnovu paradigmatičkih kategorija: kolektivizacije, produkcije, javnog interfejsa, interpelacije i alijenacije. Time se knjiga Grupe Spomenik formira kroz točke presjeka koje su ujedno točke razilaženja, razlika i konflikata oko Jugoslavije kao društveno-političkog označitelja, a ujedno i točke spajanja i povezivanja oko kojih je moguće misliti Studije Jugoslavije kao mjesto političke subjektivizacije u procesu proizvodnje i angažiranja znanja o ratu.
 
Izložba povezuje umjetnost-teoriju-politiku u relacijski označitelj knjige koja aktivira društveno-političko polje potčinjenog znanja, problematizira arbitrarna tumačenja rata, ideologiju pomirenja, te dovodi ‘lokalni’ rat i aktualnu lokalnu i globalnu ekonomsku krizu u vezu koja se u pravilu zanemaruje ili poriče.
 
Temeljno pitanje koje će biti postavljeno u okviru dvije diskusije koje će se održati s Plenumom Filozofskog fakulteta te s protagonisticama i protagonistima umjetničke scene u Zagrebu je: Zašto je danas tema rata odsutna u ova dva polja intelektualne javne sfere u Hrvatskoj? Izložba Grupa Spomenik: Studije Jugoslavije ima tako dvostruku zadaću: da prikaže arhiv desetogodišnjeg rada Grupe Spomenik kao jedinstvene umjetničke, intelektualne i aktivističke prakse koja se uhvatila u koštac s ovim pitanjima te da otvori dvije diskusije o pitanju rata: u polju umjetnosti te u polju novih političkih inicijativa. U tom smislu, izložba je poticaj za refleksiju istih pitanja iz perspektive prošlih i postojećih projekata i inicijativa u lokalnom kontekstu te, ne manje važno, za aktivaciju budućih.

Program podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb