Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

'Zaboravljeni robovi s otoka Tromelin' pobjednici festivala arheološkog filma

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Mjesto održavanja: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Stjepana Gunjače b.b., Split
datum početka/završetka: 15.11.2012.
Organizator: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Francuski film redatelja Thierryja Ragoberta 'Zaboravljeni robovi s otoka Tromelin' pobjednik je drugog Međunarodnog festivala arheološkog filma završenog u subotu u Splitu. Riječ je o filmu koji govori o grupi robova koji su sredinom 18. stoljeća preživjeli brodolom i borili se za život na otoku površine jednog kilometra usred Indijskog oceana.

Drugu nagradu osvojio je iranski film 'Kul Farah' redateljice Mahvash Sheikholeslami o pastiru koji samoinicijativno čuva važan arheološki lokalitet, a treću 'Prvi Europljani' Axela Clevenota, film koji vodi kroz kulturne, umjetničke i tehničke faze koje su udarile temelje europskom identitetu.

Nagrada je replika skulpture 'Hrvatski kralj' Vaska Lipovca. Posebno priznanje žirija pripalo je filmu 'Dioklecijanovi podrumi' Hrvoja Jelavića – Šake, koji je osvojio i od ove godine uvedenu nagradu publike.

U dva dana trajanja festivala u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika publika je imala priliku vidjeti 18 filmova iz deset zemalja u službenoj konkurenciji.

Festival je zatvorila direktorica festivala Lada Laura koja je izrazila zadovoljstvo brojem gledatelja i kvalitetom filmova te naglasila kako je festival u svjetskim okvirima poseban po mjestu održavanja jer se umjesto u kino dvorani filmovi arheološke tematike gledaju u 'prirodnom' ambijentu kojega nudi Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. U uvjerenju kako će festival postati tradicionalan pozvala je publiku na sljedeći festival koji će se održati za dvije godine. (Hina)

url: http://www.mhas-split.hr/