Izaberi pregled

Pregled tjedna


<lipanj 2016>
pusčpsn
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
45678910

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Duhan u ceremonijama sjeveroameričkih starosjedilaca / Ceremonija lule i Sweat Lodge ceremonija

Etnografski muzej Zagreb

mjesto održavanja: Etnografski muzej Zagreb, Trg Mažuranića 14, Zagreb
datum početka/završetka: 19.03.2015. / 19.03.2015.
vrijeme održavanja: 18.00 sati
organizator: Etnografski muzej Zagreb, Zagreb

Uz izložbu DIM-priča o duhanu organizira se predavanje na kojem će se kroz priču pokušati dočarati uloga duhana u tradicionalnoj kulturi sjevernoameričkih starosjedioca na primjeru Ceremonije lule i Sweat Lodge ceremonije, koje se i danas prakticiraju te imaju važno mjesto u kulturi pojedinih etničkih skupina. Goran Puljko predstavit će učenja koja je primio od Wind Daughter, nositeljice kulture i vrijednosti etničke skupine Muscogee Creek.

Transformacija duhana je metafora transformacije karaktera: jedan dio (dim) se podiže prema nebu i stremi povezivanju sa duhom, dok drugi dio (pepeo) podsjeća na nestalnost i mijenu fizičke forme. Ključ ceremonije je pojedinac koji u njoj sudjeluje. On promatra igru velike misterije; neba i zemlje, duha i materije; i nastoji živjeti život najbolje što može kroz utjelovljenje karakteristika duha u materiji. A to je, jednostavno rečeno, načelo da je sve povezano sa svime, i svatko sa svakim… dim se širi iz ceremonijalne lule i dotiče sve… cijelu kreaciju. Obzirom da kultura o kojoj će biti riječ živi i dalje kroz one koji ju poštuju, prakticiraju i podučavaju, u ovim se ceremonijama može sudjelovati jer se povremeno održavaju u Zagrebu. Nakon predavanja zainteresirani se mogu prijaviti za radionice.

Goran Puljko
Rođen  u Zagrebu, proučava metode relaksacije i kontemplacije poslijednjih desetak godina u svrhu ozdravljenja ili održavanja zdravlja. Na Finger Lakes School  u SAD-u (Ithaca, NY)  došao je u kontakt sa sjevernoameričkim starosjediocima i učio izvorne ceremonije iscjeljivanja od Wind Daughter, voditeljice (Medicine Chief) „Panther Lodge Medicine Society“ i začetnice organizacije „West Winds“ za duhovna učenja sjevernoameričkih starosjedioca sa sjedištem u Arkansasu. Prisustvovao je velikom broju izvornih ceremonija na sjeverno-američkom kontinentu i osposobljen sam da vodim Ceremoniju lule i Sweat Lodge ceremoniju.