Izaberi pregled

Pregled tjedna


<svibanj 2016>
pusčpsn
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Pričamo priču o staklu

Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec

mjesto održavanja: Muzej "Staro selo" Kumrovec, Ul. Josipa Broza 19, Kumrovec
datum početka/završetka: 06.10.2012. / 06.10.2012.
vrijeme održavanja: u 14,00 sati
organizator: Muzej "Staro selo" Kumrovec

PROGRAM DOGAĐANJA:

14.00 - Otvaranje programa Subota u etno selu 2012., Pričamo priču o staklu:

-predstavljanje staklara s područja Krapinsko-zagorske županije:  Bojana  Pothraški, Damjana  Božiček, Stjepana  Košanski.

-demonstracije tradicijskih obrta Hrvatskog zagorja u objektima Muzeja „Staro selo“ Kumrovec: lončara, kovača, tkalje, izrade licitara, ….

-Etno udruga Kolovrat iz Tuhlja omogućit će vožnju tradicijskim drvenim ringlšpilom

-izrada tradicijskih dječjih frizura (Frizerski salon Kristina, Zagorska Sela) u Nižoj pučkoj školi – izrađivat će frizure djevojčicama i dječacima

-prikaz dječje tradicijske odjeće s kraja 19. st. (Salon Stil, Ivana Vlahović) u Nižoj pučkoj školi- demonstrirat će kostime u kojima će se odvijati muzejsko-edukativni program pisanja krasopisom

-kostimirano predstavljanje Zahvale jeseni u Klanjcu 2012.

-Puhački orkestar  Lira, Kraljevec na Sutli iz Općine Kraljevec na Sutli djeluje od 1927. godine. Danas  okuplja  36 članova .  Jedan je od pobjednika na Županijskoj smotri puhačkih orkestra.  Svira od  koračnica evergreena do klasične glazbe.  Svojim repertoarom popratit će otvorenje izložbe, povorku od Rodne kuće Josipa Broza do Niže pučke škole te otvorenje rekonstruiranog razreda sa kraja 19. st.

-Kuburaško društvo Ban Toma Erdody, Kačkovec   iz Općine Kraljevec na Sutli okuplja zaljubljenike u tradicijske običaje i vojničku povijest Hrvatskog zagorja . Uniformama i kuburama će predstaviti bansku vojsku u 16. i 17. stoljeću , a glasnim pucnjem  najaviti početak otvaranja izložbe.   Nakon otvorenja izložbe priključit će se povorci koja će krenuti prema Nižoj pučkoj školi.

 

15,00 - otvorenje izložbe Staklo i priča o staklu autorice Anite Paun-Gadža

Izložbom ćemo  ispričati priču o staklu i njegovoj interpretaciji u životu čovjeka, prikazat će se postupak dobivanja staklarskih predmeta slobodnim puhanjem i puhanjem u kalup te cijeli proces nastanka staklarskih eksponata.  Posjetitelji će tijekom razgledavanja izložbe moći vidjeti fotografske prikaze kao i  originalne proizvode staklara sa područja Županije Krapinsko zagorske; Bojana Podhraškog iz   Huma na Sutli,  Damjana Božičeka iz Desinića  i  Stjepana Košanskog iz Huma na Sutli.

-izložbeno-galerijski prostor Muzeja „Staro selo“ Kumrovec

 

16,00 – početak muzejsko-edukativnog programa autorice Tatjane Brlek

-nastup dječje folklorne skupine KUD-a Đuro Orlić iz Zagorskih Sela

-školskim zvonom označit će se formiranje povorke gostiju i sudionika ispred rodne kuće Josipa Broza Tita. Povorka predvođena kumrovečkom školskom zastavom iz 1891. krenut će prema Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi u kojoj će se otvoriti rekonstruirani razred s konca 19. st. U istom razredu učenici OŠ Josipa Broza iz Kumrovca prikazat će sat pisanja krasopisom.

-u razredu Niže kumrovečke pučke škole bit će organizirano pisanje krasopisa po školskoj ploči ( Rudolf Tramišak) i predstavit će se izložba dječjih radova (DV Jaglac i učenika I. i II. r. OŠ Josipa Broza iz Kumrovca) koji su nastali u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec uz projekt Foruma slavenskih kultura Moj portret za muzej. Na izložbi će biti izloženi i radovi koji su predstavljali Republiku Hrvatsku ( radovi DV Jaglac iz Kumrovca, DV Kesten iz Klanjca te radovi učenika I.i II. učenika iz OŠ Josipa Broza Kumrovec i  OŠ Antuna Mihanovića Klanjec)  na izložbi koju je organizirao Forum slavenskih kultura u zgradi UNESC-a u Parizu. u trajanju od 10-17. 05.2012. Uz izložbu bit će prikazan i film koji prikazuje tijek muzejsko-edukativnih radionica i vrijeme nastanka dječjih portreta.

DOBRO NAM DOŠLI!

Autorica Anita Paun Gadža, viša kustosica i Tatjana Brlek

KONTAKTI:

TATJANA BRLEK: 098/260-852

ANITA PAUN GADŽA: 099/403-8088