Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Muzej grada Iloka nominiran za europski muzej godine

Muzej grada Iloka

Mjesto održavanja: Ilok
datum početka/završetka: 15.10.2012.
Organizator: Muzej grada Iloka

Muzej grada Iloka nominiran je za nagradu EMYA 2013 (European Museum of the Year Award) – Nagradu za europski muzej 2013. godine, koja će biti dodijeljena muzeju koji je postigao poseban doprinos u radu s publikom, novu muzejsku interpretaciju i prezentaciju te inovativan pristup u radu s publikom i suradnju s zajednicom, objavljeno je na mrežnoj stranici Muzeja.

Nominacija u konkurenciji više od 40 kandidata iz više od 20 zemalja prijavljenih za dodjelu ove ugledne nagrade koja osigurava predstavljanje 2013. godine u Belgiji, veliko je priznanje muzejskoj struci u Hrvatskoj i Muzeju grada Iloka, navodi se na stranicama Muzeja.
 
Radi bodovanja traženih kriterija muzej su obišli predsjednik sudaca pri Europskom muzejskom forumu (EMF) Wim De Vos iz Belgije, predsjednica EMF-a i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan te EMF nacionalna koorespodentica za Hrvatsku Zvjezdana Antoš.
 
Europski muzejski forum djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu, a javnosti je najpoznatiji po tome što svake godine organizira izbore za nagradu EMYA – kojom međunarodni panel sudaca EMF-a bira najbolji muzej među prijavljenim novim muzejskim projektima.
 
Natječu se mali i veliki muzeji, a okosnica procjene kvalitete jest javna uloga muzeja i njegov odnos prema posjetiteljima u svim aspektima rada i oblikovanja prostora. Uz glavnu nagradu EMYA za najcjelovitije postignuće, dodjeljuje se i nagrada Vijeća Europe koju uručuje ova organizacija za promicanje svojih ključnih vrijednosti, zatim nagrada "Kenneth Hudson" koju dodjeljuje Upravni odbor EMF-a za inovativna i smjela ili pak kontroverzna postignuća u struci, dok se "Silleto" nagrada dodjeljuje projektima koji najbolje uključuju lokalnu zajednicu i volontere. Dodjeljuje se i nekoliko posebnih priznanja za specifična postignuća.
 
Muzej grada Iloka osnovan je 1952. godine u kuriji Brnjaković, a od 1969. godine djeluje u dvorcu Odescalchi. Tijekom Domovinskog rata muzej je djelovao u progonstvu. Nakon Domovinskog rata i povratka u Ilok, muzejska je građa preseljena u prvotnu zgradu Muzeja, baroknu kuriju Brnjaković do završetka građevinskih radova na obnovi dvorca Odescalchi i svečanog otvorenja novoga stalnoga postava u veljači 2010. godine. Obnova dvorca i Muzeja bili su dio projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol".
 
Uz novi stalni muzejski postav Muzeja grada Iloka, koji obuhvaća dva kata dvorca Odeschalchi i suvremenim muzeološkim metodama i sredstvima rekonstruira stoljeća povijesti i kulture i segmente istaknutih kulturnih i socijalnih miljea Grada Iloka, u Muzeju grada Iloka danas djeluju arheološki, kulturno-povjesni, etnografski i galerijski odjel, muzejska knjižnica te odjel dokumentacije.
(Hina)

url: http://www.mgi.hr