Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

2. međunarodni festival arheološkog filma

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

mjesto održavanja: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Stjepana Gunjače bb, Split
datum početka/završetka: 08.11.2012. / 09.11.2012.
vrijeme održavanja: 16.30
organizator: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu

Drugo izdanje Međunarodnog festivala arheološkog filma održat će se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, 8. i 9. studenoga 2012. Osamnaest filmova u konkurenciji natječe se za tri festivalske nagrade i nagradu publike. Program oba dana počinje u 16,30 sati, a ulaz na projekcije je slobodan!
 

Novost ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala arheološkog filma je uvođenje umjetničke selekcije i nagrade publike za najbolji film, najavila je na konferenciji za medije u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu prof. Lada Laura, direktorica Festivala. Ravnatelj MHAS-a dr. Tomislav Šeparović rekao je kako ovaj festival u bogatom kulturnom tjednu nalazi svoje značajno mjesto i bitno dopunjuje kulturnu ponudu Splita i Hrvatske, a naglasio je kako su Split i Dalmacija idealno mjesto za ovakav festival, jer je upravo ovdje kolijevka hrvatske arheologije.

Od ovog izdanja tri festivalske nagrade koje dodjeljuje međunarodni stručni žiri sastoje se od replike skulpture Vaska Lipovca 'Hrvatski kralj', a festival započinje u MHAS-u 8. studenog, u 16,30 sati projekcijom filma 'Najstariji indoeuropski kalendar', redatelja Darka Puharića.

Filmovi arheološke tematike iz Italije, Francuske, Poljske, Irana, Grčke, SAD, Slovenije, Irske, Belgije i Hrvatske bave se raznolikim i zanimljivim temama, a među njima je i nagrađeni film s upravo završenog festivala u Bordeauxu 'Ponovno pronađeni parfem'. Da arheologija  krije iznimno zanimljive priče na festivalu se može vidjeti iz filmova koji govore o velikom rimskom požaru i Neronovom ludilu, o tome kakvi su se parfemi koristili u antici, o tajnama Vučedolskog kalendara i Stonehengea, o 'pustinjskim katedralama' Korzike, gradu Boga Baala, prvim Europljanima...

Osim filmova u sklopu Festivala, 6. studenoga otvorit će se i izložba o iznimno bogatoj srednjovjekovnoj arheološkoj baštini otoka Brača. Na festivalu će boraviti i brojni ugledni gosti: Lydie Joan (programska direktorica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu i članica žirija u Splitu),  Audrey Habasque (predstavnica festivala u Besançonu), Luc Ronat (autor nagrađenoga filma 'Ponovno pronađeni parfem'), Bernard David-Cavaz (redatelj filma 'Grad i smrt'), Renée Colardelle, donedavna ravnateljica Arheološkog muzeja u Grenobleu i voditeljica arheoloških istraživanja o kojima govori 'Grad i smrt', Stefano Moretti (redatelj filma 'Neronova Domus Aurea'), Darko Puharić (redatelj filma 'Najstariji europski kalendar'), Hrvoje Jelavić Šako (autor filma 'Dioklecijanovi podrumi'), te Henri-Louis Poirier, redatelj filma 'Putovanja klaustra', čiji je film 'Tragovi jednoga grada – Carcassonne' nagrađen 2010. u Splitu.

Stručni žiri festivala čine Joško Belamarić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti, Lydie Joan, programska direktorica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu, Mate Zekan, muzejski savjetnik MHAS-a, Eduard Galić, redatelj i Bruno Kragić, filmolog.

 

Program festivala pogledajte ovdje.