Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

John Cage u MSU Prošireni Williamsov mix - oktofonička elektro - akustička difuzija

Muzej suvremene umjetnosti

mjesto održavanja: Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 27.10.2012. / 27.10.2012.
vrijeme održavanja: u 20 sati
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i Multimedijalni Institut u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom pozivaju vas na jedinstveni zvučni događaj naslovljen „Prošireni Williamsov mix“. Njime obilježavamo stotu obljetnicu rođenja jednog od najvažnijih kompozitora, teoretičara glazbe i umjetnika Johna Cagea.

Izvođači:

Werner Dafeldecker - kompozicija, električni bas

Valerio Tricoli - kompozicija, difuzija

Prošireni Williamsov mix nova je interpretacija Williamsova miksa Johna Cagea u izvedbi Wernera Dafeldeckera i Valerija Tricolija, izvorno napisanoga za magnetofonsku vrpcu 1952. godine. Pristupajući izvornoj partituri iz suvremenog očišta, ova nova interpretacija Williamsova miksa sadrži dubinsku analizu odnosa između tadašnje magnetofonske glazbe i današnje digitalne produkcije.

Ona omogućava da se izvorni parametri kompozicije ostvare u kontekstu današnje tehnološke prakse i instrumentalne izvedbe uživo. Prošireni Williamsov miks traje 46 minuta, dok je trajanje izvornika 4 minute i 15 sekundi. Razliku u vremenu proizvodi prebacivanje elemenata kompozicije s vrpce u digitalni audio-softver. Da bi mogli izvesti Prošireni Williamsov miks, Dafeldecker i Tricoli su snimili izbor od otprilike 600 različitih zvukova.

Williamsov miks (1952.) jest osmerokanalna elektro-akustička kompozicija, koja ima posebno mjesto u opusu rane glazbe za magnetofonsku vrpcu. Sastoji se u tome da je djelo ostvareno u studiju prema već napisanoj partituri. U to su doba kompozitori magnetofonske radove stvarali neposrednim radom u studiju. No u slučaju Williamsova miksa, Cageov pristup kompoziciji pozivao je na realizaciju prethodno utvrđene i napisane notacije, čiji su glazbeni parametri izvedeni slučajnim postupcima (predviđanje prema Knjizi promjena).

Partitura od 192 stranice neka je vrsta, kako ju je nazivao Cage, „krojnog arka“, koji u mjerilu 1:1 pokazuje kako valja spojiti 8 monofonih vrpci (reproduciranih istodobno) i kakvu vrstu zvuka treba snimiti unutar svakog „odsječka vrpce“. Zvukovi su kategorizirani na sljedeći način:A: zvukovi grada; B: zvukovi sela; C: elektronički zvukovi; D: ručno proizvedeni zvukovi, uključivši i literaturu o glazbi; E: zvukovi proizvedeni vjetrom, uključujući i pjesme; F: tihi zvukovi, koje treba pojačati da bi ih svi mogli čuti.

Werner Dafeldecker je austrijski glazbenik sa stalnom berlinskom adresom. Fluxus, minimalna i elektoakustična glazba, jazz i terenske zvučne snimke (field recordings) samo su neki od elemenata koji su formirali njegovu umjetničku praksu. Nastupao je na najznačajnijim međunarodnim festivalima posvećenim suvremenoj glazbi poput berlinskog Maerz Musik ili Transmediale, salcburškog Festspielea ili australskog Liquid Architecture. Njegove kompozicije izvođene su u pariškom Centru Pompidou, ZKM-u u Karlsruheu ili madridskom Muzeju Reina Sofia.

Valerio Tricoli, rođen 1977. u Palermu je kompozitor i glazbenik čije skladbe povezuju konkretnu glazbu s konceptualnim zvučnim formama. Jedan je od osnivača grupe „3/4HadBeenEliminated“ poznatoj po smjelim sintezama improvizacije, elektro-akustičkih kompozicija i senzibiliteta avangardnog roka.