Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Zatvoren stručni skup Dani pobjede

Dubrovački muzeji - Muzej suvremene povijesti

Mjesto održavanja: Samostan sv. Klare, Kongresna dvorana Ivana Pavla II, Dubrovnik
datum početka/završetka: 24.10.2012.
Organizator: Dubrovački muzeji - Muzej suvremene povijesti

Završio dvodnevni stručni skup „Dani pobjede: oslobađanje hrvatskog juga 1992.“

Potrebno je revidirati status Južnog bojišta!

Značaj operacije Južno bojište nije odgovarajuće vrednovan. Kad su se ustrojavale medalje za operacije Hrvatske vojske, Južno bojište je preskočeno. Jednako tako, kod dodjele udjela u Fondu hrvatskih branitelja, Južno bojište nosi samo jedan bod, što je također nepravedno s obzirom na težinu i zahtjevnost te operacije. Stoga očekujemo što skoriju raspravu na najvišim razinama i reviziju ovih činjenica, kao i potporu lokalnih gradskih i županijskih vlasti u revidiranju statusa Južnog bojišta – jedan je od najvažnijih zaključaka dvodnevnog stručnog skupa „Dani pobjede: oslobađanje hrvatskog juga 1992.“, koji se 22. i 23. listopada 2012. godine održavao u Samostanu sv. Klare u Dubrovniku.

Sumirajući zaključke, komodor Ivica Tolić, dopredsjednik Udruge gardijskih brigada Republike Hrvatske,  istaknuo je i kako su napadnoj operaciji HV-a na Južnom bojištu prethodile značajne borbene akcije, zahvaljujući kojima je Grad obranjen iako su vojne snage branitelja i neprijatelja bile nesrazmjerne, kako su zaustavljanje neprijatelja na Bistrini i pobjeda u Stolovima značile zaustavljanje svih neprijateljskih djelovanja na Južnom bojištu, kako je dolaskom generala Janka Bobetka, koji je doveo 1. i 2. gardijsku brigadu na dubrovačko područje, osigurano jedinstveno zapovijedanje svim snagama, te je takav način borbenog djelovanja postao matrica za sve buduće operacije, te kako je Južno bojište zapravo prva „svehrvatska operacija“ u kojoj se „rodilo bratstvo brigada koje traje do današnjih dana“.

Skup je organizirao Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, u suorganizaciji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i Udrugom gardijskih brigada Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije i župana Nikole Dobroslavića.

Uz komodora Tolića, na skupu su izlagali i voditeljica Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja Varina Jurica Turk, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor, doc. dr. sc. Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Jakša Raguž sa Hrvatskog instituta za povijest, zapovjednik obrane Općine Dubrovnik i 163. brigade HV-a brigadni general Veselko Gabričević, ratni reporter Slobodne Dalmacije Luko Brailo, general Tomo Medved iz 1. brigade ZNG-a, general Drago Matanović iz 2. brigada ZNG-a te brigadir Stanko Čelar iz 4. brigade ZNG-a.

Izlaganja i zaključci skupa bit će objavljeni u Zborniku.