Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Marija Braut / Moj Zagreb

Muzej grada Zagreba

mjesto održavanja: Muzej grada Zagreba, gostovanje u Maloj galeriji Cankarevog doma u Ljubljani
datum početka/završetka: 11.10.2012. / 11.11.2012.
organizator: Muzej grada Zagreba

“Zagreb je moj grad. Snimanjem sam ga upoznala. Imam neke ustaljene rute, ali i istraživala sam, snimala sam po narudžbi i nove dijelove grada. Jednom prilikom sam fotografirala i sve zagrebačke parkove. Na taj sam način upoznavala mjesta na koja inače nikad ne bih stigla. Ne mogu ne snimati Zagreb kada sam svaki dan u njemu. Svaki dan vidim nešto novo.” Marija Braut

“Dobri duh Zagreba”, “prva dama hrvatske fotografije”, samo su neka od imena koja se vežu uz Mariju Braut. Povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov nazvao ju je, ne bez razloga, Mare lutalica. I baš tako, lutajući, već više od četrdeset godina Marija Braut neumorno upoznaje Zagreb. Gledajući njezine fotografije možemo osjetiti i njezino kretanje, one su snimke tihog promatrača, nenametljive, bez glasnog komentara. Male bilješke o gradu. Nakon samih početaka u ateljeu velikana fotografije Toše Dabca, Marija Braut surađivala je s brojnim novinama, časopisima, kazalištima, muzejima i drugim kulturnim institucijama. Dobro je poznata priča, kako ju je baš Tošo Dabac poslao s fotoaparatom na ulicu i rekao joj jednostavno: snimaj! I tako je i bilo. Upravo Zagreb bila je tema najvećeg broja njezinih izložbi, ona je autorica fotografija u nekoliko monografija o Zagrebu. Kroz sve ove godine Zagreb je, možemo reći, u potpunosti i posvojila, njezine su fotografije ne samo dokumenti grada, već i dokumenti njezine ljubavi prema njemu.

Fotografije na ovoj izložbi izbor su iz velike donacije Marije Braut Muzeju grada Zagreba. Nastale su u razdoblju od dvadesetak godina. S današnjim odmakom promatramo ih kao dokumente vremena, kao priču o jednom gradu, ispričanu njegovim ulicama, trgovima, šetalištima, pročeljima, parkovima, ljudima. Mnogi će sa smiješkom, možda čak i laganom nostalgijom prepoznati vizure, danas znatno izmijenjene, natpise firmi, kojih više nema, stare modele automobila ili zadnji krik mode na haljini neke dame. Marija Braut zabilježila je i prelazak grada na desnu obalu Save, rađanje Novog Zagreba. Nasuprot srednjoeuropskoj atmosferi na fotografijama Gornjeg i Donjeg grada “staroga” Zagreba, prepoznajemo široke, još do kraja neizgrađene prostore mladog, ili pak primjere nove arhitekture kao jasne znakove novog optimizma.

Na izložbi je i jedna od njezinih ranih fotografija Zagreba: Ilica u 5 ujutro. Kao i na samom početku svojega rada, Marija Braut i danas posebno voli snimati Zagreb izjutra. Spretno ophođenje svjetlom, mnoštvo bačenih, često izduženih sjena, koje nam svjedoče o dobu dana te svjetlosni akcenti dobiveni izrazito kontrastnom fotografijom, razlog su zašto je kritika naziva “majstoricom svjetla i tame”.

.Na pitanje što se izmijenilo kroz proteklo vrijeme, Marija Braut odgovara: “Pa puno se toga izgradilo, ali duh mu je ostao. Duh mu je ostao u onim starim dijelovima, koji su ostali netaknuti. U krivim gornjogradskim ulicama, u cik-cak ritmu Ilice.”

Dio toga duha, donosimo Vam i ovom izložbom.

Koncepcija izložbe: Iva Prosoli


                 Na stubama za tržnicu Dolac, Zagreb, oko 1980., MGZ 56689