Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Muzej Louvre / Apoksiomen u LouvreuMjesto održavanja: Muzej Louvre, Pariz
datum početka/završetka: 22.11.2012.
Organizator: Muzej Louvre

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u muzeju Louvre je otvorila tromjesečno predstavljanje skulpture Apoksiomena francuskoj i svjetskoj javnosti, a okupljenima su se obratili i glavni ravnatelj muzeja Louvre Henri Loyrette te Xavier Darcos, predsjednik Francuskog instituta.
 

Antički kip Apoksiomena, jedno od najmonumentalnijih djela antičke skulpture, u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" bit će izložen do 25. veljače 2013. u dvorani Rotonde de Mars na Odjelu za grčke, etruščanske i rimske starine.
 
"Muzej Louvre pokazuje da postoje drugi načini djelovanja i razmišljanja, drugačiji odnosi među ljudima, odnosi prema svijetu te veliča bogato, fascinantno i veličanstveno šarenilo ljudskog stvaralaštva. Muzej Louvre svjedoči da pojedinačan narod, pojedinačna nacija, pojedinačna civilizacija ne iscrpljuju stvaralački duh čovjeka. Svaka ga kultura na svoj način obogaćuje ljepotom i istinom te se tek u njihovim vječno promjenjivim izrazima naslućuje univerzalno koje nas ujedinjuje", kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom otvorenja.
 
Naglasila je i kako danas, više nego ikada, sudbina svijeta ovisi o sposobnosti naroda da se pažljivo međusobno promotre, povedu dijalog o svojim razlikama i kulturama kako bi se čovječanstvo u svojoj beskonačnoj različitosti ujedinilo oko zajedničkih vrijednosti.
 
"Apoksiomen se tu pojavljuje kao znak, kao augursko djelo koje objedinjuje povijesnu, kulturnu i umjetničku dimenziju kako bi nas upoznao i potaknuo na razmišljanje o toj fascinantnoj stranici naše zajedničke povijesti", navela je ministrica kulture u govoru koji je održala na francuskom jeziku.
 
 Svečanosti su nazočili predstavnici francuskog i hrvatskog ministarstva kulture te predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda.
 
Gostovanje Apoksiomena u Parizu nije njegovo prvo putovanje - bio je izložen u više hrvatskih i svjetskih gradova, no postavljanjem u Louvreu pretpostavlja se da će ga imati priliku vidjeti više od dva milijuna ljudi.
 
Samim postavljanjem u krilo Denon pariškog muzeja, u kojemu se nalaze nefrancuska umjetnička djela najvećih umjetnika i civilizacija, Apoksiomen je stavljen u kontekst cjelokupne povijesti europske skulpture u koju se to, po mnogo čemu iznimno djelo, savršeno uklapa.
 
"Čini se kao da je mjesto čekalo samo njega", komentirali su nazočni u Louvreu na predstavljanju Apoksiomena, jedne od samo osam statua koliko ih postoji u cijelom svijetu. (Hina)

Galerija fotografija postavljanja kipa može se razgledati na Facebook stranici Muzeja Louvre.

Za više informacija posjetite www.h-r-z.hr | www.min-kulture.hr

vrijeme: 22.11.2012. - 25.02.2013.

mjesto: Pariz, Muzej Louvre

url: http://croatielavoici.com/