Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Knežev dvor dobio devet novih prozora

Dubrovački muzeji

Mjesto održavanja: Dubrovački muzeji, Knežev dvor
datum početka/završetka: 30.10.2012.
Organizator: Dubrovački muzeji

Projekt zamjene dotrajalih prozora Kneževa dvora, postavljenih u obnovi zgrade nakon potresa 1979. godine, nastavljen je zamjenom 9 kvadratnih prozora u prizemlju na zapadnoj fasadi. Zamjenu prozora u potpunosti financira Društvo prijatelja Dubrovačke starine, zahvaljujući kojima je u protekle tri godine zamijenjeno 18 prozora na zapadnom pročelju Dvora.

Prozori Kneževa dvora stradavali su u nesrećama koje su najvažniju dubrovačku palaču zadešavale tijekom povijesti, pa je njihova stolarija, a time i ostakljenje u nekoliko navrata modernizirano i prilagođavano nekoj vrsti prezentacije.  Uz sve to, postojeći prozori Dvora, postavljeni u obnovi 1979. godine, bili su dotrajali. Stoga su Dubrovački muzeji angažirali arhitekta dr. sc. Radoslava Bužančića da izradi Elaborat za restauraciju stolarije prozora i prijedlog ostakljenja.

Sukladno njegovim smjernicama, te uz konzultacije s Konzervatorskim odjelom Dubrovnik, izrađeni su novi drveni prozori, uvažavajući način izrade prozora 15. stoljeća i ostakljenje koje je tada bilo u upotrebi. Kao predložak je poslužio sačuvani prozorčić  iz depoa Kneževa dvora.

Drveni su okviri izrađeni od suhog ariša, s tradicionalnim spojevima kutova i umetnutim staklenim oknima, a natopljeni su lazurnom bojom tamno smeđeg tona u više slojeva. Staklene oči su povezane olovnim H profilima, koji su nakon izvedbe oksidirani, a horizontalne prečke su izrađene iz nehrđajućeg  čelika, čiji je sjaj potamnjen vatrom.  Uz to je kod bifora ornamentirano kameno mrežište nad prozorima izravno ostakljeno umetanjem ploha  sastavljenih od lijevanih staklenih kružnih segmenata povezanih olovnim profilima, u dubrovačkoj terminologiji nazvanih  stakla ''na oči'', kako je to i izvorno rađeno – objasnila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Dovršetak uređenja zapadne fasade Dvora zamjenom preostalih 10 prozora na polukatu očekuje se već slijedećeg mjeseca.

Do konca slijedećeg mjeseca bismo trebali imati dovršenu zamjenu prozora na zapadnoj fasadi  Dvora. Sukladno dinamici koju smo donijeli, u slijedećoj bi fazi trebali biti zamijenjeni  prozori na južnoj fasadi zgrade. Nadamo se da će nas u ovom projektu i dalje financijski podržavati Društvo prijatelja dubrovačke starine,  kojima od srca zahvaljujem na potpori koju nam već godinama pružaju– zaključila je ravnateljica Vilać.