Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti / Dani otvorenih vrata HAZU-amjesto održavanja: Zagreb, Bjelovar, Osjek, Vukovar, Vinkovci, Požega, Rijeka, Split, Varaždin, Trsteno, Cavtat, Dubrovnik, Zadar
datum početka/završetka: 13.11.2012. / 14.11.2012.
organizator: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donose 13. i 14. studenoga bogat i raznovrstan program izložbi, predavanja, obilazaka te niza drugih događanja organiziranih u trideset zavoda Akademije diljem Hrvatske, a obuhvatit će sva znanstvena, kulturna i umjetnička područja njezina djelovanja.
 

"Uloga Akademije je predstavljanje društva i nacije, čuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta i osiguravanje društvu onih rješenja koja su temeljena na znanstvenim, stručnim i etičkim principima. U toj svojoj misiji, Akademija ima niz djelatnosti - od izdavačke do simpozija, okruglih stolova i konferencija, koje na ovaj način želimo što više približiti i predstaviti hrvatskim građanima", kazao je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić predstavljajući program Dana otvorenih vrata.
 
Nakon prošlogodišnjeg iskustva, koje je pokazalo da Dani otvorenih vrata mogu postići veći učinak u upoznavanju hrvatske javnosti s djelovanjem HAZU-a od svih drugih Akademijinih aktivnosti zajedno, te spontanog otvaranja vrata svih HAZU-ovih kabineta posjetiteljima, ove se godine Akademija odlučila na još otvoreniji pristup.
 
Dvodnevni program obuhvaća 114 manifestacija - izložbi, koncerata, prezentacija, predstavljanja, promocija knjiga, radionica i stručnih vodstava, te predavanja, a prostorije svih dužnosnika Akademije - predsjednika, tajnika svih njezinih razreda i drugih, bit će otvorene za posjetitelje, koji će se tako moći s njima i osobno upoznati te steći uvid u to na koji način nastaju kulturna i znanstvena djela. "To je prvi puta u toj mjeri i na taj način da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti doslovce otvara sva svoja vrata za hrvatsku javnost", kazao je Kusić.
 
Osim HAZU-ove palače, arhiva i knjižnice, gdje će biti organizirana stručna vodstva, u programu sudjeluju sve Akademijine jedinice i zavodi - za povijesne i društvene znanosti, lingvistička istraživanja, paleontologiju, povijest i filozofiju znanosti, povijest hrvatske književnosti i drugi, kao i Strossmayerova galerija starih majstora, gdje će biti organizirana multimedijalna izložba "Od čavla do čavla/od zida do zida", Gliptoteka, gdje će se uz stalni postav moći razgledati izložba "Rudolf Gerhart Bunk - Akvareli", te Hrvatski muzej arhitekture, koji će predstaviti interaktivni program "Projekti da stolova majstorske radionice za arhitekturu 1952.-1982.", ali i brojne druge galerije i kabineti HAZU-a.
 
U sklopu programa bit će, među ostalim, organizirano predstavljanje web sustava Scriptrunner, predstavljena digitalizirana zbirka spomenica preminulim akademicima, održane radionice mikroskopiranja i upoznavanja sastojaka kvartarnih sedimenata Hrvatske te radionica rimske keramike, pružen uvid u djelovanje naših najznametijih fizičara, kemičara i matematičara od 12. do 20. stoljeća, te upriličeno razgledavanje ostavštine Tina Ujevića, a tijekom dva dana manifestacije bit će kontinuirano organizirani vođeni obilasci Bašćanske ploče, koja se čuva u Palači HAZU-a na Zrinskom trgu u Zagrebu.
 
"HAZU je akademija svih građana Hrvatske. Želimo na ovaj način prikazati njezin rad, baštinu koji ona čuva, upoznati hrvatski narod s time što je taj isti narod stvorio", kazao je Kusić, napomenuvši kako je HAZU, kao jedna od temeljnih institucija države i nacije, danas potpuno otvorena i okrenuta budućnosti te polaže veliku pozornost na komunikaciju s javnošću.
 
Izložbe, razgledavanja, prezentacije i predavanja organizirali su i svi drugi centri HAZU-a diljem Hrvatske, od Bjelovara, Osjeka, Vukovara, Vinkovaca i Požege, do Rijeke, Splita, Varaždina, Trstenog, Cavtata, Dubrovnika i Zadra.
 
Susret s bogatom nacionalnom baštinom zasigurno će pridonijeti jačanju samosvijesti hrvatske javnosti o svojem nacionalnom identitetu i naslijeđu, kazao je Kusić, što je osobito važno u ovo vrijeme pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kada su mnogi naši građani u strahu od gubitka nacionalnog identiteta. Na taj način, uvidjet će da je hrvatska znanost i umjetnost stvorila toliko da možemo biti ponosni i sigurni da ćemo na osnovi svoje kulturne baštine ne samo sačuvati svoj kulturni identitet u Europi, nego i pridonijeti stvaranju europskog kulturnog identiteta, poručio je. (Hina)

- Preuzmi PROGRAM | KNJIŽICU