Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Muzej brodskog Posavlja i Tvrđava Brod glavni projekti u županiji

Muzej Brodskog Posavlja

Mjesto održavanja: Slavonski Brod
datum početka/završetka: 10.11.2012.
Organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Muzej brodskog Posavlja i Tvrđava Brod glavni su projekti koje će Ministarstvo kulture pratiti u Brodsko-posavskoj županiji, istaknula je u Slavonskome Brodu ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić nakon sastanka s predstavnicima županije, lokalne samouprave i ravnateljima ustanova u kulturi.

'Projekt muzeja zasad je procijenjen na 20 milijuna kuna. Sljedeće godine krećemo s prvom fazom i polovicom potrebnog iznosa', istaknula je ministrica Zlatar-Violić na konferenciji za novinare.

Napomenuvši da će se novac tražiti u IPA projektima i vlastitim izvorima, ministrica je podsjetila da je projekt Tvrđave Brod dio nacionalnog projekta obnove pet urbanih tvrđava (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Osijek, Karlovac i Koprivnica) od kojih su čak dvije u Brodsko-posavskoj županiji.

'Projekt obnove Tvrđave Brod posebno je važan jer se ne radi o obnovi kulturne baštine koja bi bila zatvorena, nego se radi o njezinoj revitalizaciji u multikulturalnom smjeru', istaknula je ministrica Zlatar-Violić i dodala da će prostori biti namijenjeni muzejskoj i galerijskoj djelatnosti, obrazovanju, socijalnoj skrbi te svim djelatnostima koje imaju svoj kulturni sadržaj, a omogućuju razvoj gospodarstva, posebice turizma.

I dok je projekt Muzeja brodskog Posavlja spreman za kandidaturu za IPA fond, ministarstvo će Slavonskome Brodu pomoći i sufinancirati izradu projektne dokumentacije za Tvrđavu Brod. Zamjenik slavonskobrodskoga gradonačelnika Zoran Ivanović istaknuo je da se troškovi obnove brodske tvrđave procjenjuju od 50 do 100 milijuna eura.
Na pitanje novinara što će se dogoditi ne prođe li Muzej brodskog Posavlja na IPA natječaju, ministrica je odgovorila kako će ministarstvo osigurati dva milijuna kuna u državnom proračunu.

'Europska unija daje sredstva za investicije, ponajprije za investicije u baštinu koja može biti na različite načine atraktivna. Dobivanjem sredstava iz EU-a oslobodili bismo sredstva ministarstva za programe i zapošljavanje', rekla je ministrica.

Na današnjem su se sastanku dogovorili i o snažnijoj potpori ministarstva dvama projektima vezanim uz Ivanu Brlić-Mažuranić, od kojih je posebice istaknuta manifestacija 'U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić' u kojoj sudjeluje petnaestak tisuća učenika osnovnih i srednjih škola.

'Upravo radimo na projektu radnog naziva 'Kulturni ruksak' koji će financirati programe iz suvremene umjetnosti i kulture koja će direktno biti dostupna djeci od vrtićke dobi do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Sve ulaganje u baštinu nema smisla ako ne odgojimo one koji će tu baštinu naslijediti, njegovati i razumjeti', istaknula je ministrica kulture najavljujući veću potporu manifestaciji već iduće godine.

Novac ministarstva trebao bi dobiti i projekt obnove kuće obitelji Brlić koju je prošle godine nakon sedmogodišnjih pregovora otkupio grad Slavonski Brod. Napomenuvši kako će o brzini ostvarenja tog projekta ponajprije odlučivati vlasnik - grad Slavonski Brod, ministrica je istaknula kako je riječ o projektu međunarodne razine te da bi na njoj trebao biti realiziran.
(Hina)

 

http://www.min-kulture.hr