Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2012>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Nebeski odrazi / izložba Mladena Milotića

Muzej grada Pazina

mjesto održavanja: Muzej grada Pazina, Trg istarskog razvoda 1, Pazin
datum početka/završetka: 07.11.2012. / 22.11.2012.
otvorenje: u 18 sati
radno vrijeme: utorak - četvrtak: 10 - 15 sati; petak 11 - 16 sati; subota 10 - 16 sati
organizator: Muzej grada Pazina

Muzej grada Pazina otvara u srijedu 7.11.2012. godine, u 18 sati, samostalnu izložbu Mladena Milotića pod nazivom 'Nebeski odrazi'.

Modrina obogaćena formama i besprijekornim tehnikama obuhvatila je novi ciklus pulskog umjetnika Mladena Milotića. Veliki formati dopuštaju čitanje kao da je motiv sasvim blizu, na dohvat ruke, ali istovremeno otvaraju horizonte poniranja prema umjetničko vizualnom prostranstvu.

Miješanim tehnikama s prevladavajućim akrilima na platnu i tvrdoj podlozi, smjesama boje, veziva, pijeska i akrila, umjetnik postiže veoma dojmljive efekte od same reljefnosti polja slike razrađene oblicima, kaligrafijom, znakovima i tekstom. Tragovi kista i špahtle pojačani su grafitiranjem i utiskivanjem tako da kontekst smišljeno obuzima ugođaj arhaične vrijednosti.

Postavljene kao diptisi i kvadriptisi, slike ovoga ciklusa bez obzira na tekstualnost i oblike, mogu se čitati nepredmetno, odnosno, umjetnikov pristup dekontekstualiziranja u doslovno figurativnom, dopušta samom sadržaju iščitavanje apstraktno kaligrafskog. Tome osim općeg ritma doprinose pojedinačni odvojeni znakovi, različite tehnike, ali i tijek oslika koji ispisuje osjetljivu ravnotežu. Taj efekt nebeske tišine između zemlje i svemira ishodište je prema introspekcijama, vizurama unutrašnje poetike i ekstrovertnih diskursa.

Ovaj je Milotićev ciklus posebno zanimljiv. Predstavlja svojevrsni nebeski odraz množina vizura prema zemlji, a s druge strane otvara se prema svemiru. S jedne strane su to piramidalne strukture, a nasuprot njima nalaze se forme kozmičke inspiracije, nebeska tijela okružena bogatstvom vrijednosti nepredmetnog govora u modrinama vrlo osjetljivog svijetlog spektra koja dodatno plavetnilu daju poetski atribut osjećaja. Obilje sadržaja kolorističkog okruženja djeluje nenametljivo, jer je građeno kulturom vizualnog govora koji se temelji na koherentnom stvaranju prepoznatljive ikonografske vrijednosti, oblikovnog sklada i formalne dorečenosti.

Ono što na poseban način plijeni pažnju, neprestane su invencije i efekti koje možemo iščitavati od reljefa do grafita, od oblika prema formama i boji. Djeluju neposredno i blisko, a u istom trenutku dijelom prostranstva. Ugođaj naravno dugujemo umjetnikovom unošenju kulture vizualnih invencija čiji nebeski odrazi kao da obrazlažu kako umjetnost nije skroman majstorov rad. Radi se o djelima koja potpomažu otkrivanju univerzalnih vrijednosti. To je slikarstvo koje zalazi u otkrivanje vizualnih tajni u ambijentu slojevite gradnje i značenja.

Svi ti napisani, ali također neizrečeni elementi umjetnikovog djela jer poetika ovoga ciklusa zrači sadržajem, s jedne strane prizivaju u sjećanje mnoge autorove uspješne cikluse predstavljajući se kao potpuno novi vizualni i vrijednosni sklop. Likovna polja kompozicija sadrže ugrađenu arhaičnost u suvremenom govoru, pojedinačni likovni diskurs u mnoštvu, otvorenost i lakoću zahtjevnog prikaza koji obilježava likovne dosege stvaralaštva Mladena Milotića.

Njegov je umjetnički rukopis ispunio novu seriju radova s invencijama sadržanim u dragocjenim istraživanjima. Iz takvog postupka izniče likovni proizvod posebnog vizualnog dosega. Pojedinačne vrijednosti radova isprepliću se u jedinstvenosti visokog sklada čitavog ciklusa.

Marino Baldini