Izaberi pregled

Pregled tjedna


<ožujak 2013>
pusčpsn
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Skup

Međunarodna konferencija na temu 'Zaštita od poplave i očuvanje kulturne baštine na rijekama i potocima – integriranje konkurentnih interesa u urbanom razvoju'mjesto održavanja: Dresden, Njemačka
datum početka/završetka: 22.03.2013. / 23.03.2013.
organizator: Institute for Architectural History, Faculty of Architecture, Technische Universität (TU) Dresden

U Dresdenu, Njemačka, 22. i 23. ožujka 2013. godine, organizira se međunarodna konferencija na temu 'Zaštita od poplave i očuvanje kulturne baštine na rijekama i potocima – integriranje konkurentnih interesa u urbanom razvoju'. Prijave za registraciju sudionika otvorene su do 22. veljače 2013.

Pokazatelji sve ozbiljnijih riječnih poplava u posljednjim desetljećima potaknuli su neviđene napore u Njemačkoj, Europi i mnogim drugim regijama svijeta da smanje ove prijetnje pomoću mjera kontrole poplava. Dok postoji opći dogovor da se upravljanje poplavama prvenstveno mora provoditi kroz jačanje vodnih retencija, takve akcije dozvoljavaju ograničena poboljšanja u urbaniziranim poplavnim područjima.

Njihova izvedba često je u koliziji s drugim oblicima iskorištavanja tla te zahtjeva dugoročno planiranje. Zajednice stoga sve više traže zaštitne strukture koje bi se izgradile neposredno duž ugroženih područja. Tehnike kontrole riječnih poplava značajno su poboljšane posljednjih godina, no takve su mjere obično opširne i strukturno invazivne. One mogu ugrožavati urbanističko oblikovanje i kvalitete krajolika, povijesne spomenike i lokalitete kao i turističku atraktivnost, te na taj način utjecati na kvalitetu života i opću vrijednost lokacije. Ovaj aspekt nije se do sada u dovoljnoj mjeri uzimao u obzir, a rijetko se adekvatno razmatra u ranoj fazi planiranja takvih projekata.

Međunarodna će se konferencija baviti osnovnim parametrima i iskustvima iz različitih geografskih, političkih, ekonomskih i kulturnih konteksta. Diskusije se odnose na pristupe i strategije za očuvanje urbanih i kulturnih krajolika duž rijeka i potoka te na izgradnju zaštitnih sustava zdravih za okoliš.

Naglasak Konferencije je na sljedećim temama:
- ciljevi i sukobi: opći i specifični problemi kontrole poplava u osjetljivim urbanim područjima i kulturnim krajolicima;
- pristupi: strategije, procesi, metode;
- rješenja: tehnološki i strukturni primjeri.

Cilj je Konferencije okupiti znanstvenike i inženjere hidrotehnike, planere za očuvanje baštine, arhitekture, urbanog oblikovanja i krajobrazne arhitekture.

Organizacijski odbor: prof. Thomas Will, dr. Heiko Lieske, Institute for Architectural History, Theory and Conservation, Faculty of Architecture, Technische Universität (TU) Dresden.

Tajništvo: Gabi Böhme, Susan Gebler.

Savjetodavni znanstveni odbor:
- dr. Dirk Carstensen, Institut für Wasserbau und Technische Hydromechanik, TU Dresden;
- dr. Hagen Eyink, Prof., Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung, Berlin;
- dr. Bernhard Furrer, Prof., Universita della Svizzera Italiana, Mendrisio;
- dr. Hans-Rudolf Meier, Prof. für Denkmalpflege und Baugeschichte, Bauhaus Univ. Weimar;
- Edmund Penning-Rowsell, Professor of Geography, Flood Hazard Research Centre, Middlesex University, London;
- dr. Erika Schmidt, Sen.-Professorin für Geschichte der Landschaftsarchitektur, TU Dresden;
- Joachim Tourbier, Professor Emeritus of Landscape Construction, Philadelphia/PA;
- Pali Wijeratne, Environmental Planning Services (Pvt) Ltd., Colombo, Sri Lanka.

Kotizacija za sudjelovanje za prijave do 31. prosinca 2012. iznosi 70 € (40 € za jedan dan), a do 22. veljače 90 € (50 € za jedan dan). Studentima se odobrava 50% popusta.

Više