Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Dimenzije humora

Galerija Klovićevi dvori

mjesto održavanja: Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
datum početka/završetka: 05.10.2012. / 21.10.2012.
otvorenje: u 19 sati
radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 19 sati
organizator: Galerija Klovićevi dvori

Izložba Dimenzije humora  predstavlja radove dvadesetak umjetnika i umjetnica mlađe generacije koji svojim različitim medijskim prezentacijama i izvedbama sudjeluju u stvaranju osnovne ideje ove izložbe, a to je problematiziranje slojevitih razina funkcioniranja i značenja  humora  u suvremenoj medijskoj praksi hrvatske suvremene umjetnosti
Duhovito i lucidno demonstrirajući izborom radova sve složenosti i višeslojnosti pojavnosti njegovih  dimenzija u umjetničkom stvaralaštvu recentnog trenutka, ova izložba afirmira još uvijek vitalnu i humanu tezu o tome …”da u ljudskom životu, pojedinca i društva, smijeh ima sociološku funkciju: on je bitna oznaka čovjeka kao svjesnog bića i svojstvo svake životne energije koja pojedince i društvo „oslobađa“ negativnih potencijala“….

(…  ) Na koji specifičan način vizualna umjetost danas u Hrvatskoj koristi izričaje humora? U koja žarišna pitanja ovog prostora i vremena ta umjetnost intervenira, koje vrijednosti izokreće i iz čega pri tome ipak crpi univerzalni karakter?
Ukoliko prihvatimo činjenicu da duhovito i komično u umjetnosti rezultira iz spajanja krajnosti, iz podrivanja konvencionalnih uzročnosti  - za upitati se u ova naša ne tako smiješna doba  socijalno osjetljivih i upitnih poredaka stvari – na koji se to način i pod kojim uvjetima uspostavlja sprega između duhovitosti i duhovnosti. (… ) .
Blaženka Perica , Tekst iz kataloga izložbe Dimenzije Humora 


Autorica izložbe: dr.sc.Blaženka Perica
Kustosica izložbe: Ana Medić

Sudjeluju : Željko Badurina / Snježana Ban / Dino Bićanić / Dražen Budimir / Nemanja Cvijanović / Igor Eškinja / Ivan Fijolić /Alen Floričić /Vladimir Frelih /Sonja Gašperov / Luka Hrgović / Danijel Kovač / Ines Krasić / Denis Krašković / Siniša Labrović/ Tihomir Matijević / Vedran Perkov / Viktor Popović /Dragana Sapanjoš / Josip Špika / Ivan Tudek / Goran Škofić / Anton Svetić / Stipan Tadić.

 

U  sklopu otvorenja izložbe bit će izveden performansDragane Sapanjoš Kara O.K. (John Doe)u 19,15 sati  i projekcija filma Luke Hrgovića i Antona Svetića Etid.