Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Fundus u fokusu / Ciklus predavanja kustosa Muzeja likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti

mjesto održavanja: Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek
datum početka/završetka: 05.03.2015. / 05.03.2015.
vrijeme održavanja: 19.00 sati
organizator: Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

Tijekom 2015. godine Muzej likovnih umjetnosti priređuje ciklus predavanja, izlaganja i prezentacija pod naslovom „Fundus u fokusu“, koja predstavljaju, analiziraju i problematiziraju umjetnička djela iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, ali ih irazmatraju u širem kontekstu povijesti umjetnosti grada, regije, kao i u nacionalnim i europskim okvirima.

Predavanja će se održavati jednom mjesečno, četvrtkom u 19 sati, u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku (Europska avenija 9), a vodit će ih kustosi i kustosice Muzeja likovnih umjetnosti – viša kustosicadr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, muzejski savjetnik Vlastimir Kusik, prof., kustosicaValentina Radoš, prof., i viši kustos mr.sc. Daniel Zec.

Muzejska izložba glavnije, iako ne i jedini oblik muzejske komunikacije baštine. U nastojanju da tu komunikaciju unaprijedimo – što je osnovna zadaća i, moglo bi se reći, poslanje ustanove kakva je Muzej likovnih umjetnosti – odlučili smo se za dodatan oblik komunikacije: putem predavanja, izlaganja ili prezentacija. Odnosno, uhtijenju da izuzetno bogatu likovno-umjetničku baštinu iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti razotkrijemo, protumačimo te što više približimo našoj publici, odlučili smo pokrenuti ciklus predavanja s temama vezanima uz umjetnine iz našeg muzeja –slikarska, grafička i kiparska djela iz nekoliko različitih zbirki koje tvore muzejski fundus . Cilj je ovog ciklusa predavanja – koja nemaju fiksiranu ciljnu skupinu  već podjednako nastoje „prodrijeti“ do svih zainteresiranih, od stručne do šire publike – unaprijediti odnos između muzeja i njegovih krajnjih korisnika i senzibilizirati javnost za vrijednost likovne baštine koju čuva, istražuje i prezentira osječki Muzej likovnih umjetnosti.

Svaki od kustosa Muzeja likovnih umjetnosti predstaviti će one teme koje se odnose nauže područje njegova istraživanja, odnosno uže područje njegova stručnog djelovanja vezanog za zbirke koje vodi u muzeju.

Prvo iz ciklusa predavanja posvećeno je temi osječkog kiparstva prve polovice 20. stoljeća, ili preciznije – četvorici manje poznatih kipara, koji su svojim djelovanjem obilježili jedan period iz povijesti osječke umjetnosti. Predavanje pod naslovom Osječki kipari prve polovice 20. stoljeća: Leović, Živić, Nemon, Švagel-Lešićdržatiće viši kustos mr. sc. Daniel Zec, u četvrtak, 5. ožujka, u 19 sati.

mr. sc. Daniel Zec
daniel.zec@mlu.hr