Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Oluja u minijaturi

Tehnički muzej "Nikola Tesla"

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.10.2012. / 18.11.2012.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej, Signum laudis

Tehnički muzej i udruga Signum laudis postavljaju izložbu 'OLUJA U MINIJATURI' koja će biti otvorena od 18. listopada do 18. studenog 2012.

 


U terminu od 18. listopada do 18. studenoga 2012. Tehnički muzej i udruga Signum laudis (udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture) organiziraju u prostorima Tehničkog muzeja izložbu maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi. Autor koncepta i idejno-likovnog postava je ujedno i predsjednik udruge Signum laudis, Tihomir Bregar.

Podsjećajući na najvažnija zbivanja i uspomene nastale u nezaboravno-povijesnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Domovinskom ratu želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istovremeno u povijesni kontekst zbivanja. Na taj način pristupa se popularizaciji maketarskog hobija kod djece i mladeži te osjećaja za nacionalni identitet.

Na izložbi će biti izloženo 35 maketa, prezentirajući borbena sredstva na kopnu, vodi i zraku. Od maketa na kopnu bit će izloženi oklopni transporteri, oklopna vozila, improvizirana oklopna vozila i tenkovi. Od maketa u zraku prikazani su razni avioni i helikopteri. Operacije na Jadranu bit će predstavljene maketom raketne topovnjače RT011 Kralj Petar Krešimir IV. i TČ 51 Vukovar. Svaka maketa-izložak napravljena je temeljem autentičnih fotografija te dostupnog arhivskog gradiva.

Od popratnih sadržaja koji su zastupljeni na izložbi ističemo ciklus dokumentarnih filmskih projekcija predvođenih sudionicima Domovinskog rata (pilotima, časnicima) s komentarima.Riječ je o dokumentarnim filmovima autora Vladimira Brnardića i drugih autora:

 

Rudolf Perešin – Let za pamćenje, 1. dio

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Srđan Segarić

 

Rudolf Perešin – Let za pamćenje, 2. dio

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Srđan Segarić

 

Nebeski vitezovi slavonske ravni

organizator projekta Vinko Šebrek, redatelji Vinko Brešan, Dubravko Jelačić-Bužimski i Ivan Ott, redatelj emisije Vladimir Brnardić

 

Uvučeno- neutralno- konus

scenarist i urednik Vladimir Brnardić, redatelj Ivica Dlesk

 

Također slijede dva predavanja praćena projekcijama slikovnog materijala:

Uporaba inženjerije i oklopnih sredstava u Domovinskom ratu (s težištem na pripreme za Vojno-redarstvenu operaciju Oluja na Dinari; operacije Zima 94, Skok 1 i Skok 2 s osvrtom na uporabu bespilotnih letjelica i na Zračno-kopnenu bitku.

Predavač je umirovljeni branitelj i časnik (pripadnik nekadašnje bojne Frankopan) nekadašnji predavač na Hrvatskom vojnom učilištu gospodin Dean Čanić.

Protuzračna obrana u Domovinskom ratu (PZO)

Predavači su umirovljeni branitelji i časnici, nekadašnji predavači na Hrvatskom vojnom učilištu, Dean Čanić i Vladimir Superina.

Uz navedene filmove u terminu subotom za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirana maketarska radionica kako za početnike tako i za napredne maketare.

Također, 15. studenog 2012. u kinodvorani Tehničkog muzeja bit će organizirana promocija knjige o improviziranim oklopnim vozilima u Domovinskom ratu, autora Borisa Gregurića i Zlatka Ivkovića.

Izložbu prati popratni katalog te prigodni deplijan s najvažnijim informacijama o sadržaju i zbivanjima tijekom izložbe.

 

opširnije: http://www.signum-laudis.com/events/h_oluja.html