Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Umjetnički paviljon u Zagrebu / Steve McCurry / South - South East, Život u slikamamjesto održavanja: Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 22, Zagreb
datum početka/završetka: 25.10.2012. / 30.12.2012.
radno vrijeme: utorak - subota: 11 - 19 sati; nedjelja: 10 - 13 sati
organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu

Slavni američki fotograf, međunarodna zvijezda fotožurnalizma, autor planetarno poznate Afganistanske djevojke, jedan od najboljih dokumentarista znamenite fotografske agencije Magnum Photo i jedan od največih ambasadora časopisa National Geografic stiže u Zagreb.

 

 

Umjetnički paviljon u suradnji s renomiranom slovenskom foto galerijom Galerija Fotografija  iz Ljubljane predstavlja  fotografsku izložbu South – South East, Život u slikama jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja, dobitnika brojnih prestižnih nagrada, planetarno poznatog po sugestivnom portretu Afganistanske djevojke  i mnogim drugim fotografskim slikama ostvarenim u najboljoj dokumentarističkoj maniri znamenite fotografske agencije Magnum Photo.

Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Prem da su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja. Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se „kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta“. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspjeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Steve McCurry, Afganistanska djevojka, Peshawar, Pakistan, 1984.

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo. Prlavštinom umrljano lice i poderan ogrtač, iskrena ljepota njezinog snažnog, istovremeno i prestrašenog i hrabrog pogleda, izazvali su suosjećanje, divljenje i poštovanje širom svijeta. Jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija postala je ikona ljudske situacije našeg vremena.

Steve McCurry, biografija: Steve McCurry je rođen 1950. g. u Philadelphiji. Diplomirao je na Koledžu za umjetnost i arhitekturu pensilvanijskog Sveučilišta. Član je agencije Magnum Photo od 1986. godine. Objavljuje u svim važnijim svjetskim tiskovinama, a stalni je suradnik časopisa National Geographic. Objektivom svoje kamere nalazi se na mjestima koja su odredila aktualnu povijest svijeta: Indija, sovjetska invazija na Afganistan, iransko-irački sukob, libanonski, afganistanski i kambođanski građanski rat, islamska pobuna na Filipinima, Zaljevski rat, a više se puta vraćao u Afganistan i Tibet. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i one za novinskog fotografa godine (1984.) koju dodjeljuje Američko udruženje novinskih fotografa (NPPA). Iste godine na najvećoj svjetskoj selekciji reportažne fotografijeWorld Press Photo osvaja čak četiri prve nagrade, što je uspjeh bez premca. Dva puta bio je nagrađen komemorativnom nagradom Olivier Rebbot.Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u uglednim galerijama i muzejima diljem globusa. Objavio je i više knjiga.

Više informacija ovdje.