Izaberi pregled

Pregled tjedna


<srpanj 2013>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Održana konferencija za medije uoči svečanog otvorenja izložbe Stjepan Gradić: Otac domovine

Dubrovački muzeji

Mjesto održavanja: Dubrovački muzeji, Pred Dvorom 3, Dubrovnik
datum početka/završetka: 13.07.2013.
Organizator: Dubrovački muzeji

Konferencija za medije povodom svečanog otvorenja središnje izložbe Dubrovačkih muzeja „Stjepan Gradić: otac domovine“ održana je 8. srpnja u Kneževu dvoru.

Izložba koja će biti otvorena 9.srpnja, u 20 sati u Kneževu dvoru na jedinstven način  prezentira život i djelo ovog velikog Dubrovčanina, a o samom projektu i izložbi na konferenciji su govorili: ravnateljica Dubrovačkih muzeja i voditeljica projekta, gđa Pavica Vilać, akademik Stjepan Krasić, jedan od najboljih poznavatelja života i djela Stjepana Gradića, kustosica izložbe dr.sc.Vedrana Gjukić-Bender, mr.sc. Tonko Marunčić, likovni postavljač gospodin Marin Gozze, dr.sc. Vinicije Lupis koautor koncepcije izložbe, katedralni župnik don Stanko Lasić kao predstavnik Dubrovačke biskupije, te pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, gđa Ana Hilje.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja se na samom početku zahvalila svim suradnicima na izložbi i katalogu i naglasila da ovom izložbom Dubrovački muzeji nastavljaju s projektom brendiranja Dubrovnika na osnovu njegove stvarne i povijesne baštine.

- Ove godine slavimo 400. obljetnicu rođenja velikog Dubrovčanina - Stjepana Gradića, kojemu je dosad posvećivana nedovoljna pozornost s obzirom na njegov stvarni značaj. Nažalost, činjenica je da je Gradić gotovo nepoznat u našem Gradu– istaknula je gđa Vilać i istaknula iznimno zadovoljstvo što će Dubrovački muzeji izložbom i katalogom ipak podići razinu svijesti o ovom velikanu. „Zanimljivo je da je Gradić bio pobornik europskog jedinstva unatoč svim razlikama među pojedinim državama, što dodatno daje na značaju ovoj izložbi koju su Dubrovački muzeji i posvetili ulasku Hrvatske u Europsku uniju.“

Na bogatom katalogu je radilo osam autora, vrsnih znanstvenika koji su detaljno, na više od 400 stranica pisali o Gradićevom životnom putu i stvaralaštvu, Dubrovačkoj Republici u 17. stoljeću, urbanističkoj preobrazbi Grada nakon velikog potresa 1667. godine, umjetničkoj opremi nove katedrale i brojnim drugim temama koje su široj javnosti još uvijek nepoznate.

Kako je napomenuo akademik Krasić – „bez Stjepana Gradića ni Dubrovnika danas ne bi bilo. Štitio je naš Grad od Turaka i Mlečana, istovremeno podizao moral ljudima koji su bili nesretni zbog razornih posljedica potresa, a svima onima koji su ga htjeli pokoriti naglašavao da  Dubrovnik jest oštećen, ali da je još uvijek na nogama. Njegovim zalaganjem naš se Grad malo-pomalo obnovio. Nakon obiteljskih kuća, prvo je obnovljen Knežev dvor kao upravno središte, a potom i katedrala kao njegov vjerski i civilizacijski simbol.

Dr.sc. Vinicije Lupis je izrazio nadu da će izložba i katalog potaknuti sve Dubrovčane na drugačije promišljanje njihovog Grada.

- U ovoj godini, Gradićevom zaslugom, slavimo 300. obljetnicu obnove Katedrale, jer je prijašnja romanička stradala u potresu, i zbog svog doprinosa on doista zaslužuje naslov 'Obnovitelj našega Grada i slobode'.“ – istaknuo je katedralni župnik, don Stanko Lasić.

Na izložbi koja će biti obogaćena i multimedijalnom prezentacijom, bit će prezentirano 80 izložaka, uglavnom od vanjskih posuditelja (Društvo prijatelja dubrovačke starine, Državni arhiv u Dubrovniku, HAZU, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Institut za povijest umjetnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Samostan Male braće, Samostan sv. Dominika, Zborna crkva sv. Vlaha, Znanstvena knjižnica Dubrovnik, Župa Velike Gospe).

Izložba je realizirana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Josipa Leka, te uz pokroviteljstvo Grada Dubrovnika i potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Sponzori izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Dubrovačka biskupija, Zračna luka Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika, dok su medijski pokrovitelji Dubrovački vjesnik, The Dubrovnik Times, Soundset Ragusa, Dulist, DubrovnikNet, HRT − Radio Dubrovnik i Dubrovačka televizija.