Izaberi pregled

Pregled tjedna


<studeni 2007>
pusčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

MDC kandidat za nagradu za najbolji muzejski dizajn i komunikacijsku strategiju - međunarodni natječaj IMCA

Muzejski dokumentacijski centar

Mjesto održavanja: Indigo Studios, Bruxelles, Belgija
datum početka/završetka: 29.11.2007.

Nagrađivanje hrvatskih dizajnera na različitim međunarodnim natječajima mogli bismo reći da nije više senzacionalna informacija za nas. Njihovi radovi cijenjeni su, pa nam sve češće pristižu informacije o nagrađivanju mladih dizajnera, dok se imena naših renomiranih dizajnera nalaze u međunarodnim antologijskim pregledima. Za razliku od uobičajenih natječaja, koji pripadaju uskom stručnom dizajnerskom okruženju natječaj IMCA - International Museum Communication Awards 2007. procjenjuje najbolji muzejski dizajn i komunikacijsku strategiju. Natječaj se organizirao s namjerom podizanja standarda vizualnih komunikacija u muzejskoj djelatnosti te podržavanja stručnjaka i umjetnika koji se bave vizualizacijom komunikacije i vrednovanja njihovih originalnih i inventivnih putova izražavanja. Ovo je prvi put da se na međunarodnoj razini procjenjuju njihova rješenja, u kojima su korporativni dizajn i dizajn izložbi osnovne kategorije.

IMCA je natječaj organiziran s namjerom stručnog valoriziranja muzejskih rješenja (http://www.imca-awards.com/newsletter). Sjedište je u Bruxellesu, gradu koji je u središtu Europe s internacionalnom strukturom stanovnika, pun dinamizma i umjetničkih talenata kao i brojnim muzejskim stručnjacima i dizajnerskim ekspertima. Članovi žirija također su internacionalnog backgrounda, a dolaze iz kulturnjačkih krugova, te područja komunikacije i grafičkog dizajna (predsjednik Damien Whitmore, ravnatelj Odjela s javnošću, Victoria and Albert Museum, London, Velika Britanija).

Natječaj je okupio brojne institucije iz 20 zemalja svijeta, koje se u svom, ali i širem okruženju prepoznaju kao centri suvremenih kulturnih događanja, ili su to institucije s dugom tradicijom kao što je npr. Guggenheim Museum, Bilbao (Španjolska) ili The National Gallery, London (Velika Britanija)...

MDC se na natječaj prijavio u kategoriju korporativnog identiteta s dva svoja projekta - jedan se odnosi na različite radove koji oblikuju korporativni identitet institucije, a drugi se odnosi na projekt Međunarodni dan muzeja - plakati realizirani u okviru obilježavanja.

Vizualni identitet MDC-a temelj je korporativnog identiteta MDC-a. Predstavljen je s tri slova M, D i C, koji tvore oblikovno cjelinu ili razvojni niz smješten u raster izmjeničnih kvadrata. Oni su vizualna inačica u hrvatskom grbu pa je time korporacijski vizualni identitet uklopljen u nacionalni. Tako osmišljen logo  implementiran je na različita rješenja stationery-a (fascikl, blok za zabilješke, vrećica, olovka, podloga za miša), zatim na stranice web site-a MDC-a te u oblikovanju likovnog postava 25. izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija (izradio N. Kovačić, nagrađeno na Interliberu).

U kategoriju korporativnog identiteta prijavljen je i projekt Međunarodni dan muzeja koji je ovom prigodom predstavljen s realiziranim promotivnim plakatima, kojima se taj dan već 27 godina obilježava u Hrvatskoj (http://www.mdc.hr/plakatoteka.aspx?izlozbaId=5).

Realizirani radovi, koje je oblikovao gospodin Boris Ljubičić, više su puta do sada nagrađivani na različitim međunarodnim dizajnerskim natječajima. Ovih dana iznova dolazi potvrda kvalitete MDC-ovih dizajnerskih rješenja, a pristiže iz informacijskog centra IMCA-e. Objavljeni su rezultati žiriranja od 17. listopada ove godine prema kojima je MDC-ova prijava uvrštena u uži izbor za žiriranje. Tako se MDC našao u društvu s nekolicinom drugih institucija kao što je Tate, London (Velika Britanija), Kunsthaus Graz, Graz (Austria), Bozar, Bruxeles (Belgija), Kunstmuseum, Stuttgart (Njemačka), MuseumsQuartier Vienna, Beč (Austria), Palais de Tokyo, Pariz (France), Museum Victoria, Melbourne (Australia), Rotterdam 2007 City of Architecture, Rotterdam (Nizozemska), Massar, Damascus (Siria), Fundación Museo De Los Niños, Buenos Aires (Argentina), Southbank Centre, London (Velika Britanija)... ali s i s Fundaciom Ivana Meštrovića i njegovim plakatom s Meštrovićevim radovima.

Uvrštavanjem ovih radova u uži izbor za dobivanje nagrada iznova se potvrđuju dosezi i kvaliteta hrvatskog dizajna, što je velika promocija kulturnog sektora, kao i njegovog autora Borisa Ljubičića.

Na predstojećem žiriranju, koji će se održati na službenoj ceremoniji u Indigo Studios u Bruxellesu u Belgiji,  29. studenoga možemo još samo poželjeti više sreće i navijati da oni budu i nagrađeni.