Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

Robert Wilson - HD video portreti

Galerija Klovićevi dvori

mjesto održavanja: Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
datum početka/završetka: 08.10.2012. / 18.11.2012.
otvorenje: 20 sati
radno vrijeme: utorak - nedjelja: 11 - 19 sati
organizator: Galerija Klovićevi dvori

Robert Wilson (1941. Waco, USA) jedno je od najpoznatijih imena svjetske umjetničke scene. Začetnik je vizualnog postmodernog teatra i jedan od najtraženijih umjetnika današnjice. Paralelno sa radom u scenskim umjetnostima Wilson djeluje i kao likovni umjetnik u raznim medijima. Njegove radove, kako one kazališne (opere, predstave, performansi, recitali, baleti) tako i izložbe, instalacije i video art produciraju i ugošćuju najutjecajnije galerije i kazališne kuće širom svijeta. Wilson je jedan od onih legendarnih umjetnika koji su probijali put novim scenskim i likovnim jezicima koji su vremenom postale standardne estetske kategorije. Wilsonov rad iako je potekao iz visoke kulture danas je sastavni dio pop kulture, a likovni radovi proizašli iz scenskog iskustva i obrnuto nalaze se u mnogim svjetskim zbirkama i muzejima. 

HD VIDEO portreti Roberta Wilsona, su 'video eseji' o anonimnim i slavnim osobama  iz svijeta filma, umjetnosti i kraljevskih kuća, te  nekoliko vrsta divljih životinja koje sa sobom nose mitske konotacije i simboliku (crna pantera, sova). Svi oni su prikazani u individualno osmišljenoj scenografiji, s autorskom glazbom ili prilagođenim recitalom.


Izložba će biti postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, u terminu od 8. listopada do 11. studenog (uz mogućnost produljenja do 25. studenog) a otvaranju izložbe nazočit će sam autor, Robert Wilson. Nakon svečanog otvaranja g. Wilson će održati predavanje kroz koje će predstaviti dugogodišnji rad na svom životnom projektuWatermill Centeru - svojevrsnom kreativnom inkubatoru gdje se održavaju međunarodni susreti umjetnika koji kulminiraju ljetnim kampom u sklopu kojega se održava i aukcija djela kojima se održava poslovanje samoga centra.  Specifičnost rada Watermill centra je ne oslanjanje na javne fondove, nego isključivo na samoga  umjetnika i njegovu karizmu i rad koji tako  svojim zalaganjem i trudom nastoji privući privatna i korporativna sredstva koja se troše na umjetničku proizvodnju bez ikakvih uvjetovanja i uplitanja u sadržaj.
 

U Klovićevim dvorima biti će upriličena i premijera dokumentarnog filma 'Absolute Wilson' redateljice Katharine Otto-Bernstein. Film iscrpno govori o Wilsonovoj karijeri i načinu rada kroz dokumentarne snimke i izjave suvremenika i suradnika poput Davida Byrnea (Talking Heads), autorice Susan Sontag,  kompozitora Phillipa Glasa, operne dive Jassye Norman i mnogih drugih. Zaniteresirani  će imati prilike pogledati i druge filmove koji se bave Wilsonovim radom kao i snimke antologijskih predstava koje su otvorile put kazališnome jeziku koji su mnogi kopirali, a danas je postao svojevrsni oblik standardne estetike: Einstain on the Beach, Letter for Queen Vistoria, Civil Wars, Deafman Glance i dr. 

Izložba je do sada gostovala u Berlinu, Parizu, Madridu, Singapuru, Hong Kongu, Grazu, Rimu, Milanu, Napulju, New Yorku, Londonu, Hamburgu, Salzburgu ...

 ''Zaustavljeni kadrovi i slike imaju svoj život i radi toga su stvarni jer naša percepcija ovisi o kadru koji nam se nudi.  Iza svih tih opcija stoji ništa drugo nego stvaran život i stvarne osobe. Video portreti napravljeni su sa mišlju da mogu biti jednako izlagani u javnim i privatnim prostorima. U kući ili stanu mogu biti prozor u neki drugi svijet ili jednostavno vatra u kaminu. Ljudi često pitaju: ' koja je ideja iza ovih slika?, no ja ne interpretiram svoj rad. Interpretacijama se bave drugi. Objašnjavati neki rad  ujedno znači ograničiti mu poetičnost i mogućnosti za druge ideja i značenja. 
Ovi video portreti moje su poetske vizije osoba koje dolaze iz različitih kultura, zanimanja i svjetonazora.

Čovjek sa ceste, životinja, djete, superstarovi, bogovi našeg vremena.''

Robert Wilson


Producenti izložbe:  Galerija Klovićevi dvori i Serafini
Zahvaljujemo na financijskoj pomoći Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i šport, Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Ministarstvu kulture, HAVCu i Turističkoj zajednici grada Zagreba

Izložba i popratni sadržaji održavaju se  u sklopu 5. Zagrebi!festivala
Programski voditelj: Emil Matešić


U zagrebačkom postavu izložbe bit  će predstavljeno 19 video portreta slavnih osoba i životinja među kojima izdvajamo:

 • Brad Pitt
 • Caroline od Monaca
 • Wynonna Rider
 • Isabella Rosselini
 • Johnny Depp
 • Isabelle Huppert
 • William Defoe
 • Salma Hayek
 • Mikhail Baryshnikov
 • Ditta Von Teese
 • Sean Penn
 • Crna pantera
 • Snježna sova
   

Više informacija pogledajte na www.dissidentusa.com/robert-wilson/subjects/