Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Ostalo

Preuzeto s portala Ministarstva kulture: Otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika

Muzej grada Šibenika

datum početka/završetka: 15.10.2012.

Novosti  >  Otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika
28.9.2012. - Povodom Dana Grada i blagdana zaštitnika sv. Mihovila koji se obilježava sutra, 29. rujna, u Šibeniku je danas u nazočnosti ministrice kulture Andree Zlatar Violić i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika.
Ministrica Zlatar Violić kazala je kako će stalni postav šibenskog muzeja stvoriti jednu vrstu svijesti i urbanog i povijesnog identiteta koji Šibenik ima.

Ravnatelj muzeja nakon zahtjevnog posla obnove postava prepušta jednu veliku brigu građankama i građanima Šibenika, rekla je ministrica kulture te čestitala arhitektu Vinku Peričiću i djelatnicima muzeja na određenom poslu.

Šibenik je u cjelini sa svojom kulturnom ponudom orijentiran na građanke i građane Šibenika, a to je orijentacija koja se u drugom koraku treba uklopiti u kulturno-turističku ponudu, te postati dodatna vrijednost, kazala je ministrica kulture.


 
Istaknuvši kako vjeruje da će Muzej biti jedna od točaka koje će izdvojiti Šibenik po ključnim elementima njegove povijesti, iako ga svi znamo po listi upisanog na UNESCO-vu listu baštine, ministrica je upozorila da "nas u Šibensko-kninskoj županiji tek očekuje jako puno posla".

Riječ je o projektu vrijednom osam milijuna kuna koji je realiziran po ideji arhitekta Vinka Peričića na 750 metara četvornih izložbenog prostora, a izlošci stalnoga postava ilustriraju život i događaje na šibenskom području od prapovijesti do sloma mletačke uprave krajem 18. stoljeća, istaknuo je ravnatelj šibenskog Muzeja Gojko Lambaša.

Izrazivši zadovoljstvo novootvorenim stalnim postavom muzeja, predsjednik Josipović podsjetio je da je Šibenik grad bogate tradicije, kulture i duha.

"Obično pri otvaranju ovakvih prekrasnih muzejskih zdanja razmišljamo o tome što smo bili, što jesmo, kava nam je povijest, kakvu nam poruku šalje i što ona znači za našu djecu koja će na temelju toga graditi domoljublje i odnos prema domovini", rekao je Josipović dodavši kako se, kada se "pogleda u likove ljudi koji gledaju sa zidova, ne može ne zapitati što će neke generacije za 100 godina misliti o našem vremenu".O tome hoće li nas prepoznati kao ljude koji su učinili dobro ili će nas prepoznati kao neke druge u čije vrijeme nije bilo dobro ovome gradu, drži Josipović, treba misliti svaki čovjek, a ne samo gradonačelnik ili ministar.

Povijest na kraju ipak napravi svoj odabir koji ne ovisi o funkciji i izabire one koji su činili dobro, zaključio je predsjednik Josipović.

Ravnatelj muzeja Gojko Lambaša podsjetio je na povijest te ustanove kazavši kako je prvi postav muzeja realizirao don Krsto Stošić 1925. godine u crkvici Svih svetih i to s jednom zbirkom koja je u ono doba predstavljala temelj za osnivanje muzeja. Taj je postav, podsjetio je, otvorio Stjepan Radić.

Muzej je prolazio kroz teška razdoblja, od Drugog svjetskog rata, kada je razrušena cijela zgrada u kojoj su pohranjene muzejske zbirke, do 1980., kada je počela adaptacija današnjeg prostora šibenskog muzeja, i do Domovinskog rata, dodao je Lambaša.

Stalni postav, koji se nalazi na prvom katu Muzeja grada Šibenika, bit će dostupan i osobama s tjelesnim invaliditetom zahvaljujući rampama koje su ugrađene kako bi im omogućile razgledavanje. (MK/Hina)