Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Izložba

XVII. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2012.

Gradski muzej Vukovar

mjesto održavanja: Gradski muzej Vukovar, Galerija Oranžerija, Dvorac Eltz, Županijska 2, Vukovar
datum početka/završetka: 10.10.2012. / 23.10.2012.
organizator: Hrvatski fotosavez; Gradski muzej Vukovar

U Galeriji Oranžerija, Gradskog muzeja Vukovar, u srijedu, 10. listopada, u 18 sati, otvara se izložba fotografija mladih pod nazivom 'XVII. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2012'. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

Hrvatski fotosavez ove godine po petnaesti put priređuje međunarodnu izložbu fotografija mladih Međunarodni fotografski doživljaj baštine u Hrvatskoj.  Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i otada joj se svake godine pridružuje sve veći broj - ne samo europskih - zemalja i pokrajina.

Nakana projekta, koji se priređuje u okviru Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine. Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine, u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience - IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra.


 


  

U ovogodišnjem, 17. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 25 zemalja/pokrajina iz Europe, Amerike i Azije: Andora, Austrija, Azerbajdžan, Belgija /Bruxelles, Flandrija/, Češka Republika, Hrvatska, Kanada/Québec, Kuba, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska /Aragon, Baskija, Kastilja-La Mancha, Katalonija, Madrid/, Švicarska, Tunis, Ujedinjena Kraljevina/Škotska.
 
Hrvatski fotosavez je formirao hrvatsku kolekciju za ovu izložbu putem natječaja, otvorenog svima i selekcijom radova nastalih u fotoradionicama za mlade, provedenima u proteklom razdoblju. Tako je dio fotografija nastao u programima fotoradionica za mlade koje je Hrvatski fotosavez proveo na Lastovu (Lastovski poklad), na Hvaru (U potrazi za drevnim gradom), u Vukovaru (Spone različitosti) te u Sinju (Sinjska alka).

Hrvatsku kolekciju čine: 
Ivana Đerić, Fotoklub Vukovar, 'Kapela sv. Roka – Vukovar'
Anamarija Knežević, Fotoklub Vukovar, 'Dvorac Eltz – Vukovar'
Sunčica Lovrić , OŠ E. Kumičića, Slatina, 'Veliki Slavonci – Selo Sopje'
Nikol Pavličević, OŠ Braća Glumac, Lastovo, 'Lastovski poklad – otok Lastovo'
Kata Krnčević, Fotoklub Šibenik, 'Sinjska Alka – Sinj'
Nikola Bilan, OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, 'Starogradsko polje – otok Hvar'
Michaela Tarbušković, OŠ P. Hektorovića, Stari Grad, Hvar, 'Ribnjak Petra Hektorovića – Stari Grad, otok Hvar'
Andrea Galić, OŠ Starigrad, Starigrad Paklenica, 'Ulaz, Trg Marasovića – Starigrad Paklenica'

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba