Izaberi pregled

Pregled tjedna


<listopad 2012>
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

 izdavačka djelatnost
 izložba
 događanje
 skup
 ostalo

Pregled mjeseca

Pregled godine

Događanje

Otvorena srijeda u MDC-u: Promocija časopisa Muzeologija 47., 2010. / Tema: 'Europski etnografski muzeji i globalizacija', Autorica: Zvjezdana Antoš

Muzejski dokumentacijski centar

mjesto održavanja: Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44, Zagreb
datum početka/završetka: 17.10.2012. / 17.10.2012.
vrijeme održavanja: 13 sati
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

Na Otvorenoj srijedi u MDC-u koja će se održati 17. listopada 2012. u 13 sati  bit će promoviran najnoviji broj časopisa Muzeologija 47., 2010.  Pod nazivom 'Europski etnografski muzeji i globalizacija' časopis Muzeologija objavljuje doktorsku disertaciju Zvjezdane Antoš.


Promotori:

Višnja Zgaga, urednica časopisa Muzeologija
Prof. dr. sc. Tomislav Šola, predstojnik Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom, Filozofski fakultet  Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. Tomo Vinšćak,  predstojnik Katedre  za etnologiju i kulturnu antropologiju,  Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dr. sc. Zvjezdana Antoš, viša kustosica Etnografskog muzeja Zagreb

Ova je knjiga nastala na osnovi istraživanja brojnih etnografskih muzeja (Volkskunde i Völkerkunde) u Europi koji prolaze kroz proces transformacije ili transmutacije u novi oblik muzeja. Različiti su načini njihova predstavljanja u praksi, a neki su od njih obrađeni u ovoj studiji i izdvojeni kao pojedinačni primjeri. Pojedini primjeri istraživanih muzeja su temeljitije obrađeni iščitavanjem i prikazom njihovih različitih razvojnih putova te političkih prilika u kojima su nastajali ili koje su na njih izravno ili neizravno utjecale.

Kao i u slučaju ostalih srodnih europskih muzeja, osim politike, veliku je ulogu za razvoj muzeja imao i razvoj etnoloških znanosti, čija su dostignuća i spoznaje ugrađivane u praksu muzeja. Novi trendovi usmjeravali su muzeje na razvijanje novih pristupa u smislu njihova poslanja, i strategije razvoja što ih je bilo moguće razviti unutar zadanih uvjeta, odnosno ovisno o načinima financiranja ili kulturnoj politici pojedine države.

Izuzetno važnu ulogu pri tome su imale brojne konferencije i znanstvene diskusije na kojima su se pojavile nove ideje i predstavila promišljanja novih muzejskih koncepcija. U proučavanim je muzejima provedeno i istraživanje metodom ankete uz pomoć upitnika s tridesetak pitanja, kako bi se prikupila današnja stajališta i pogledi muzeološke/etnološke struke. Iz analize ankete zaključuje se kako je prioritet suvremenog muzeja postizanje konsenzusa svih muzejskih profesionalaca o tome da je međunarodna suradnja muzejskih institucija, koja se ostvaruje na različite načine, iznimno važna.

Novi etnografski muzej postaje forum i centar kulturne i umjetničke scene, mjesto susreta raznih profesija,  ali i mjesto susreta i dijaloga različitih kultura. Novi oblik muzeja je inovativan i kreativan, te je usmjeren na nove hibridne kulturne pojavnosti. Novi reformirani muzej postaje participacijski, odnosno surađuje s publikom u različitim aspektima, pa čak i onda kad zbirkama i predmetima traži novo značenje koje će im dati zajednica u kojoj muzej djeluje.

 

MDC > Publikacije > Nova izdanja > Muzeologija